Gündem
03 Tem 2023 11:13 Son Güncelleme: 03 Tem 2023 11:37

Mahkemeler, ev sahibi- kiracı davalarıyla dolup taşıyor!

Barınma krizi büyüyerek devam ediyor. Kiraya getirilen yüzde 25 sınırlaması sorunlara çare olamadı. Kiracı ve ev sahibini karşı karşıya getirdi. Mahkemeler tahliye ve kira tespit davalarıyla dolup taşıyor. Kira sorunu yaşayanlar arasında ünlü isimler de var. Ünlü oyuncu Taner Karadağ'lı kira bedeli yüzünden evinden tahliye edilirken, şarkıcı Nilüfer ise kiracısıyla davalık oldu.

Hürriyet'ten Özge Eğrikar'ın haberine göre; sulh hukukta açılan davaların yüzde 60’ı kirayla ilgili. Yoğunluktan bilirkişi bulunamıyor, bir yıl sonrasına duruşma günü veriliyor. Haberde hakimlerin, "Mahkememize 1 ayda 100 dava açılıyorsa, 60’ını ‘tahliye’ ya da ‘kira tespit’ davaları oluşturuyor. Bu davalarla iş yükümüz daha da arttı. Evlere yapılan keşiflerle birlikte karar yazma işlerini yetiştiremiyoruz. Personelimiz de işlerini yetiştirmekte güçlük çekiyor” ifadeleri aktarılırken, adliyede çalışan memurların ise “Haftada 3 gün ev ya da dükkânların tespiti için keşfe gidiyoruz. Bu davaların keşifleri çok yorucu. Bilirkişi bulmakta zorlanıyoruz. Bilirkişilere kota geldiği için sınırlı sayıda oluyorlar. O kadar yoğunluk var ki, duruşma günleri 1 yıl sonrasına veriliyor. Tahliye davaları 2 yıl, kira tespit davaları ise 1 yıl sürüyor” dediği ifade ediliyor

Artışta 5 yıl kriteri!
Kira artışına ilişkin sınırlamaların salt konutlar için geçerli olup, işyerleri için genel düzenlemenin tabi olduğunu söyleyen Avukat Devrim İyim, "Konutlar için de ikili bir ayrım yapmak gerekir. 5 yıldan az süreyi kapsayan kira sözleşmelerinde yüzde 25 artış sınırı uygulamasının bir yıl daha uzatılacağı açıklandı. Ayrıca fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine de hapis ve para cezası öngörülmektedir. Kira süresi 5 yılı aşkın sözleşmelerde kiraya veren rayiç kira bedelini talep edebilir. Bu durumda artık yüzde 25 sınırlaması söz konusu olmaz. Bu durumda emsal rayiç kira bedelleri dikkate alınarak kira bedeli mahkemece tespit edilir." dedi.

Tamer Karadağlı evinden tahliye edilmişti
Ünlüler dünyasından da bir çok isim barınma krizi nedeniyle mahkemenin yolunu tuttu. Oyuncu Tamer Karadağlı, ev sahibiyle kira bedeli yüzünden mahkemelik olmuştu. Ünlü oyuncu 10 bin lira olan kirasını 18 bin liraya çıkarmış, ancak bedeli az bulan ev sahibi tahliye davası açmıştı. Mahkeme, ünlü oyuncunun evden tahliyesine karar vermişti.

Şaekıcı Nilüfer de kiracısıyla davalık
Şarkıcı Nilüfer ise Şişli’de ünlü bir alışveriş merkezinin olduğu plazada yer alan rezidans dairede oturan kiracısı Essentium Enerji Yatırımları AŞ’nin değerinin altında kira ödediği gerekçesiyle dava açmıştı. Kira bedelinin tespitini isteyen ünlü şarkıcı, davalı şirketin kendisine aylık 23 bin 141 lira kira ödediğini, ancak yeni dönem kira bedelinin 35 bin lira olduğunu belirtmişti.

Fırat Tanış da kiracısına dava açtı
Oyuncu Fırat Tanış da, Kira bedelini az bularak kiracısı Aleyna S.’ye evinden tahliye olması için ‘kira sözleşmesinden kaynaklanan’ dava açmıştı.