Gündem
03 Eki 2012 09:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:13

MAHKEME TARAF'I HAKLI BULDU! "HAKKINDA İDDİA VARSA HABER OLURSUN"

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, Taraf'ta çıkan Sedat Selim Ay ile ilgili haberlere tekzip istemi mahkemeye takıldı!

Emniyet’in, Taraf’ta çıkan Sedat Selim Ay ile ilgili haberlere tekzip istemine mahkemenin cevabı: Hakkında işkence davaları bulunan kişinin önemli bir göreve getirilmesi haber konusudur

Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi, Taraf ’ın Sedat Selim Ay’la ilgili “İşkence ve tecavüz Emniyet altında” haberini “gazetecilik görevi” kapsamında değerlendirdi. Haberle ilgili tekzip kararını kaldıran mahkeme, Ay hakkındaki yerel mahkeme ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını hatırlatarak, haberi gerçek olmayan bir bilginin kamuoyuna duyurulması olarak değerlendirmedi.

Mahkeme, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 28 Temmuz 2012’de yayımlanan “İşkence ve tecavüz Emniyet altında” haberine ilişkin Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nde aldırdığı tekzip kararına Taraf ’ın itirazını karara bağladı. Anayasa’ya ve Basın Kanunu’na göre basının özgür olduğunun, bu özgürlüğün bilgi edinme, yayma, eleştirme haklarını da içerdiğinin belirtildiği mahkeme kararında devamla şu ifadelere yer verildi: “Yargıtay kararlarında da basın özgürlüğü ile kişilik haklarının çatıştığı durumlarda haberin güncel olması, görünen gerçeğe uygun olması gibi bazı kriterlere yer verilerek basın özgürlüğünün sınırları belirlenmiştir. Basın haber yaparken, kamuoyunun dikkatini çekmek için abartılı ifadeler kullanabilir. Burada önemli olan kişilerle ilgili tamamen gerçekdışı, kişilik haklarına saldırı niteliğinde ifadelere yer verilmemesidir.”

Mahkeme kararları var

Kararda, Ay’la ilgili işkence suçu nedeniyle dava açıldığının, ancak davanın zamanaşımı nedeniyle düştüğünün, yine bu davalar nedeniyle AİHM’de dava açıldığının ve hatta Türkiye’nin etkin soruşturma yürütmemesi nedeniyle mahkûm olduğunun anlaşıldığı da belirtildi.

Kararın son kısmında ise şu ifadelere yer verildi: “Hakkında böyle iddialar olan ve davalar açılan bir şahsın terfi ettirilerek önemli görevlere atanmasının haber yapılması gazetecilik görevi olup bu görev dahilinde toplumun bilgilendirilmesi ve fikir sahibi olmasının sağlanmaya çalışıldığı ve atamayı da eleştirisel bir yaklaşımla kamuoyuna duyurduğu, bu haliyle haberin kişilik haklarına saldırı ya da gerçek olmayan bir haberin kamuoyuna duyurulması olarak mahkememizce değerlendirilmediği ve tekzibin gerekmediği anlaşıldığından itirazın kabulü ile tekzip kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir. ”

Taraf ’ın manşetten verdiği “İşkence ve tecavüz Emniyet altında” haberinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Ay’a sahip çıkan açıklaması, bu açıklamadaki iddiaları çürüten mahkeme kararlarıyla birlikte verilmişti.

Soruşturma açıldı

Taraf ’ın avukatı Veysel Ok, mahkeme kararıyla ilgili “Ay’la ilgili yapılan haberlerin basın özgürlüğü kapsamında olduğu, Ay’ın terfisini eleştirmenin gazetecilerin hakkı olduğu bu kararla tescil edilmiştir” dedi.

Taraf, Ay’ın temmuz ayında İstanbul Terörle Mücadeleden Sorumlu Emniyet Müdürü olarak atanmasının ardından Ay’la ilgili işkence ve tecavüz iddialarını tanıkların anlatımı ve mahkeme kararlarıyla gündeme getirmişti. Haberlerle ilgili Taraf muhabirleri, yazarları ve köşe yazarları hakkında Ay’ı terör örgütüne hedef göstermekten ve hakaretten iki ayrı soruşturma açılmıştı.