Ekonomi
13 Tem 2022 19:16 Son Güncelleme: 13 Tem 2022 19:17

Mahfi Eğilmez'den dolar-euro eşitliği için uyarı: "Türkiye, ciddi parite zararı yaşayacak"

Dolar-euro paritesinin eşitlenmesi üzerine değerlendirmede bulunan Mahfi Eğilmez, "Türkiye nötr duruma gelmiş görünse de geçmişle karşılaştırarak bakarsak artık parite kazancı elde edemeyeceği için kayıpla karşı karşıya bulunuyor" yazdı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımları nedeniyle dolar uluslararası piyasalarda değerlenmeye devam ediyor. Yılbaşında 1,1370 olan euro/dolar kuru bugün 1,01'e kadar geriledi.

Şubat ayında 1,15 dolar civarında işlem gören euro hızlı gerileyiş ile 2002'den bu yana ilk kez 1 doların altını gördü.

 Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, kişisel web sitesinde yer verdiği "Dolar Euro Eşitliği Bizi Nasıl Etkiler?" başlıklı değerlendirmesinde aşağıdaki bilgilere yer verdi:

 "Parite; iki ülke parasının karşılıklı değerini gösteren bir sayıdır. Örneğin euro ile doların karşılıklı değerini gösteren sayıya parite deniyor. Pariteden sağlanan kazanç veya uğranılan zararı anlatabilmek için Türkiye açısından şöyle bir formül yazabiliriz:

 (ihracat + turizm ve diğer görünmeyen kalemler gelirleri) – (ithalat + dış borç anapara ve faiz ödemeleri)

 İhracatta euro ve doların ağırlığı aşağı yukarı eşittir: 2021 sonuçlarına göre 225 milyar dolarlık ihracatımızın yüzde 46’sı euroyla yüzde 47’si dolarla, kalanı da diğer para birimleriyle yapılmıştır. Turizm ve diğer görünmeyen kalem gelirlerimizin (navlun, sigorta vb.) yüzde 70’e yakını euro cinsinden elde ediliyor. Buna göre ilk parantez açısından denge euro lehine çıkıyor.

 Mahfi Eğilmez, "Euro’nun dolardan daha değerli olduğu geçtiğimiz 20 yılda Türkiye parite kazancı elde ediyordu. Bugünlerde Euro = USD olduğu için Türkiye nötr duruma gelmiş görünse de geçmişle karşılaştırarak bakarsak artık parite kazancı elde edemeyeceği için kayıpla karşı karşıya bulunuyor. Eğer dolar euroyu geçerse o zaman Türkiye bu ilişkide ciddi parite zararı yaşayacak demektir" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayınız