Medya
12 Şub 2015 11:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:02

Mahçupyan'dan Erdoğan analizi; Bazen demokrat bazen ataerkil..

Etyen Mahçupyan, bazı kesimlerin Erdoğan'ın otoriter tutumunu eleştirmesine karşılık şu anki dönemde böyle bir şeyin gerekli olduğunu savundu.

Akşam Gazetesi yazarı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, bugünkü "Erdoğan’ın zihniyeti" başlıklı yazısında, Erdoğan'a yönelik otoriterleşme eleştirilerini masaya yatırdı.

Mahçupyan, "Demokrat veya otoriter kavramları sadece birer tarzı değil, aslında birer zihniyeti ima ederler çünkü sergilediğimiz tarzla onu kendi iç dünyamızda normalleştirme biçimimiz birbirini besler" diye yazdı.

"ONA EN DOĞAL GELEN TARZ BU"
Otoriterleşme tezi üzerinden Erdoğan'ı değerlendiren Mahçupyan, yazısına böyle devam etti: Eğer bugün Erdoğan gerçekten de otoriter bir tarz sergilemekte ise, bilimsel olarak söylenebilecek şey bugünkü koşullara adaptasyon açısından ona en doğal gelen tarzın bu olduğudur. Açıktır ki onun yerinde bir başkası olsa farklı bir tutum alabilirdi… Ama ülkeler her koşulda farklı bir cumhurbaşkanı kullanma lüksüne sahip değiller. Siyasetçiler farklı baskı koşullarında çalışmak durumunda kalırlar ve görevlerinde devam etmeleri başarılı olmalarına, yani koşullarla baş etme yeteneklerinin toplum tarafından onaylanmasına bağlıdır.

BUNDA GARİP BİR ŞEY YOK

Erdoğan için de durum bu…

Bir anda canı istediği veya içinden öyle geldiği ya da ‘asıl’ karakteri bu olduğu için otoriter bir tarz sergilemiyor. Şu an yaşanmakta olan koşullarda ona doğal gelen davranış kalıbı bu ve bu davranışı kendi iç dünyasında temellendiren bir zihni arka plan var. Gözlemler bize Tayyip Erdoğan’ın zaman zaman otoriter davrandığını söylese de, bu onun kişiliği değil…

Ayrıca bu onun sahip olduğu tek zihniyet de değil. Çünkü yine gözlemler Başbakan’ın bazen ataerkil ve bazen de demokrat davranabildiğini ortaya koyuyor. Bunda da garip bir şey yok, çünkü bütün insanlar gibi o da karmaşık bir zihniyet bileşimi geliştirmiş durumda. Hangi zihniyet içinden davranacağı ise karşılaştığı koşulları ne denli olağan veya olağanüstü bulduğuyla ve bunlara adapte olmakta ne denli deneyimli olduğuyla bağlantılı…