Gündem
02 Tem 2013 09:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:15

MADIMAK KATLİAMI'NIN YILDÖNÜMÜNDE KÖTÜ HABER!

Sivas'ta Madımak Oteli katliamının üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen adalet sağlanamadı

Sivas katliamının üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen adalet sağlanamadı. Bazı sanıklar yakalanmadı, bazıları hakkındaki davalar da zamanaşımından düştü. İhmaller zincirine bir halka daha eklendi. Mahkeme, yeni ortaya çıkan Sivas olayları görüntülerini 5 aydır bilirkişi incelemesi yaptırmadığı ortaya çıktı.

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta meydana gelen olaylarda 37 kişi hayatını kaybetmişti. Aradan geçen 20 yıllık süreye rağmen katliama ilişkin yargı süreci tamamlanmadı. Firari olan ve yurtdışında yaşayan sanıklar Murat Karataş, Eren Ceylan ve Murat Songur’un yargılanmasına Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde devam ediliyor.

İçişleri Bakanlığı, Sivas olaylarına ilişkin çarpıcı görüntülerin yer aldığı video kayıtları ve fotoğraf görüntülerini TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na göndermişti. Davaya bakan mahkeme de söz konusu görüntüleri geçen şubat ayından istemişti. Görüntüler bilirkişi incelemesi için emniyete gönderilecekti. Ancak aradan 5 aylık zaman geçmesine rağmen, mahkemenin söz konusu görüntüleri bilirkişi incelemesine göndermediği ortaya çıktı. Mahkeme başkanı CD’lerin emniyete gönderilmeme gerekçesini ise ‘avukatların kopya alabileceği’ olarak açıkladı.

Zamanaşımı tehlikesi

Üç sanık yönünde devam eden bu davanın da zamanaşımına girme ihtimali bulunduğu belirtildi. Sanıklardan Murat Karataş Belçika’da yaşıyor. Adalet Bakanlığı sanığın iade edilmesini istiyor. Belçika makamları bu nedenle bakanlığın iade talebine ‘sanığın işlediği suç 2008 tarihinde zamanaşımına girdi’ bilgisi verdi. Bunun üzerine bakanlık da davaya bakan mahkemeye başvurarak, söz konusu sanık için zamanaşımı süresinin ne zaman dolacağını sordu. Mahkeme, davaya ilişkin zamanaşımı süresinin 26 Aralık 2014 tarihinde dolacağını bildirdi. Eğer sanıklar bu tarihe kadar yakalanıp cezalandırılmazsa 3 sanık yönünde devam eden dava da zamanaşımıyla düşecek. Davanın avukatı Şanal Sarıhan ise mahkemenin zamanaşımı süresini hesaplarken yanlışlık yaptığı görüşünde ve sanıkların işledikleri ‘adam öldürme suçu’ yönünde zamanaşımı süresinin 30 yıl olduğunu savunuyor.

Zamanaşımından düşmüştü

Sivas davasının yakalanamayan 7 sanık için yapılan yargılamada mahkeme davanın zamanaşımında düşürülmesine karar vermişti. Bu kararın temyiz incelemesi hâlâ sürüyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da söz konusu davaya ilişkin hazırladığı tebliğnamede verilen kararın onanmasını istemişti. Son kararı ise Yargıtay 9. Ceza Dairesi verecek.

Davanın tarihçesi
26 Aralık 1994
Ankara 1 No’lu DGM’deki ilk davada karar çıktı. 81 kişi hapis cezası aldı, 22 beraat çıktı. 1 kişinin dosyası ayrıldı.
30 Eylül 1996
Yargıtay 9. Ceza Dairesi 11 kişinin cezasını onadı geri kalan sanıkların cezasını bozdu.
28 Kasım 1996
Yerel mahkeme, 33 idam verdi. 14 beraat çıktı, diğer sanıklara hapis cezaları verildi.
14 Aralık 1998
Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararı kısmen bozdu.
16 Haziran 2000
Yerel mahkeme 33 kişiye yeniden idam verdi. Diğer sanıklara da hapis cezaları verildi.
17 Ekim 2002
İdamın kaldırılmasıyla 33 kişiye müebbet ağır hapis cezası verildi.
13 Mart 2012
Firarı yedi sanık hakkındaki dava zamanaşımından düştü.