Polemik & Kulis
02 Ara 2021 10:48 Son Güncelleme: 02 Ara 2021 10:55

Lütfi Elvan’ın istifası beklenenden erken kabul edildi! ‘İki neden var…’

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın vedası, Ankara’da sürpriz olarak görülmedi. Elvan’ın kasım ayının başından bu yana koltuğunu devretmesi bekleniyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusura bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam" şeklindeki mesajı sonrası, görüşleri mevcut ekonomi programıyla ters düşen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın 'görevden affını istemesi' sürpriz olarak karşılanmadı.

Elvan’ın görevinden ayrılacağı ya da alınacağı uzun zamandır konuşuluyordu. Diken'den Altan Sancar'ın haberine göre Elvan’ın istifası beklenenden erken kabul edildi. Bunu ise iki nedeni var.

Kulislerde Elvan’ın düşük faiz politikasına bu aşamada karşı olduğu, kendisine danışılmadan kararlar alınmasından rahatsız olduğu iddia ediliyordu.

Erdoğan’ın faizlerin düşürülmesiyle enflasyonun da düşeceği tezine katılmayan Elvan’ın, istifasını haftalar önce sunduğu fakat bekletildiği, başta Meclis olmak üzere Ankara’da sıkça konuşulan bir kulis bilgisi halindeydi.

Kulislere yansıyan bilgilere göre, geçtiğimiz yıl da bütçe görüşmeleri sırasında bakan değişikliği yapılması nedeniyle değişikliğin görüşmelerin sonuna bırakılması planlanıyordu.

REVİZYON MU İSTİYORDU?

Elvan’ın ekonomiye dair en son değerlendirme yaptığı tweet olarak da görülen Orta Vadeli Plan’da yer alan hedeflerin şimdiden aşılması nedeniyle bütçede revizyon yapılmasını istediği iddia ediliyordu. Öyle ki Elvan’ın istifasının işleme alınmasında da bu talebin etkili olduğu belirtiliyor.

 

'NEBATİ'NİN TWEETLERİNDEN RAHATSIZ OLDU'

Öte yandan Elvan’ın, yardımcısı Nureddin Nebati’nin henüz kendisi resmen görevde iken attığı tweetlerden rahatsızlığını yakın çevresine ilettiği belirtiliyor.

Hatta bu nedenle istifasının bir an evvel işleme alınması için Erdoğan’dan talepte bulunduğu iddiası da kulislerde yer alan bir diğer önemli iddia.

Elvan’ın Meclis’teki AK Parti grup toplantısının sonrasında Erdoğan’ı uğurlayan protokolde yer almaması ve ayrılması da kararın erkene alınacağının işareti olarak yorumlanmıştı.