Gündem
14 Ağu 2011 11:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:40

LÜKS İFTAR YEMEKLERİNİ PROTESTO EYLEMİ! HANGİ ÜNLÜ İSİMLER KATILDI?

Emek ve Adalet Platformu'nun lüks iftarları protesto eylemi birçok kesimi buluşturdu.

Emek ve Adalet Platformu tarafından Taksim'de düzenlenen lüks iftar yemeklerini protesto eylemi renkli görüntülere sahne oldu. Bağımsız Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Mazlumder Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Yazar Murat Menteş, Sinemacı Ahmet Mümtaz Taylan, Yazar İhsan Eliaçık ve daha birçok ünlü ismin birlikte yer sofrasında iftar açtığı eyleme çok sayıda vatandaş da destek verdi.

SPONSORSUZ İFTAR

Emek ve Adalet Platformu'nun düzenlediği eylem "sponsorsuz iftar daveti" olarak tanımlanıyor. Eylemciler kendi evlerinde hazırladıkları yemekleri getirerek eyleme katılan diğer insanlarla paylaşıyorlar. Fazlasıyla mütevazi iftar menüsü; bir dilim ekmek, birkaç zeytinle hurma ve bir tas çorbadan oluşuyor. Ezan okunmadan önce eylemi görüntüleyen basın mensuplarına ellerindeki protesto pankartlarını ve dövizlerini gösteren eylemciler, iftar sonrasında en iyi doydukları iftar yemeğinin bu olduğunu ifade ediyorlar. Eylemcilerin ellerindeki pankartlarda; "Orucunu Kapitalizmle bozma", "İftar menü: 316 TL, asgari ücret: 658 TL", "İsraf Değil İnsaf", "1 Milyar İnsan Hangi Suçundan Dolayı Aç", "İstanbul İçin Utanç Vakti" yazılı mesajlar dikkat çekiyor.

"AMACIMIZ SOSYAL ADALETSİZLİĞİ GÖZLER ÖNÜNE SERMEK"

Yer sofrasında yenilen mütevazi iftar yemeğinin ardından on5yirmi5'in sorularını yanıtlayan Yazar İhsan Eliaçık, dünya insanlığının açlığın pençesinde kıvrandığı bir dönemde, zengin ve varlıklı bir azınlığın lüks ve ihtişam içinde iftar davetleri vermesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, insanlığın huzur ve mutluluğu için paylaşmanın ve sosyal adaletin gerekliliğini herkese göstermek amacıyla eyleme destek verdiklerini vurguladı. Eliaçık, lüks otellerde 300 TL gibi ücretlerle yenilen bir iftar yemeği için asgari ücretle çalışan bir vatandaşın 10 günden fazla çalışması gerektiğini belirterek, bunun Ramazan ayının manevi anlamına taban tabana zıt olduğunun altını çizdi.

"KARDEŞLİK VE DAYANIŞMA İÇİN BURADAYIZ"

Eyleme destek verenler arasında yer alan bağımsız milletvekili Sırrı Süreyya Önder, gücü ve serveti elinde bulunduranların paylaşmaya yanaşmadıklarını vurgulayarak, birlikte mutlu yaşamanın bu şekilde mümkün olamayacağını söyledi. "Nerede haksızlık ve sömürü varsa buna karşı çıkmak için biz orada oluruz" diyen Önder, adaleti ve kardeşliği sağlamanın formülünün paylaşmaktan geçtiğine işaret etti.

"O RUH VARSA HER YERDEN GELİRLER"

Eyleme katılan ve on5yirmi5'in sorularını yanıtlayan Murat Menteş de; "Bu eylemde Ramazan'ın hakiki ruhunu görüyorum. Ramazan bir eğlence değildir. İnsana kimlik ve kişilik kazandıran bir ibadettir. Eğer gerçek Ramazan bilinci ve ruhu varsa; oraya herkes gelir. Dünyanın her tarafından gelirler; sahneden, meyhaneden, yer altından, mağaradan ve dünyanın her tarafından akın akın gelirler. Biz de bu eylemde bu ruhu gördük ve geldik." şeklinde konuştu.

Eylemciler, iftar yemeğinin ardından gelecek hafta başka bir lüks otel önünde buluşmak için sözleşerek ayrıldılar.

on5yirmi5.com