Gündem
17 Mayıs 2015 10:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:34

Liderler seslerini nasıl koruyor! İşte 'Gür ses'in sırları!

Genel seçimler öncesi yoğun miting programına devam eden liderlerin seslerini nasıl koruduğu merak konusuydu.

Türkiye’de bir seçim geleneğidir mitingler. Liderler, meydanlara toplanan binlerce kişiye üst perdeden seslenirler.
Günde bazen üç miting yapan liderlerin seslerini koruması da önemli bir mesele. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 4 parti lideri meydanlarda toplanan kalabalıklara yer yer sesini gür çıkararak konuşuyor. 5’i de zaman zaman sesleri çatallaşıp incelse de genel olarak iyi performans sergiliyorlar.
Peki liderler seslerini nasıl koruyorlar?
Gazeteci Nuray Babacan, liderlerin gür ses sırlarını araştırdı. İşte sonuçları:
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Isparta mitingindeki ses kısıklığına yerel çözüm bulundu. Partililer, gül yağının ses kısıklığına iyi geldiğini belirterek, Davutoğlu’ndan gül yağı ile gargara yapmasını istedi. Davutoğlu da partililerin önerilerine dikkate aldı ve getirilen gül yağı ile gargara yaptı. Davuoğlu’nun ses kısıklığı sorununu çözmek için doktoru ve Ak Parti milletvekili adayı Celil Göçer de bazı formüller uyguladı. Göçer, ballı ıhlamurla hazırladıkları sihirli bir formülü anlattı. Göçer, ballı limona Osmanlı’da kullanılan bitkisel bir karışımın eklendiğini ve ses kısıklığına çok iyi geldiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ses kısıklığı için doktor tavsiyesiyle kullandığı özel bir iksiri olduğu da biliniyor. Erdoğan’a doktorları, bal, karabiber ve zencefilden oluşan bir karışım öneriyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da benzer bir formül uyguluyor. Bununla birlikte ılık limonlu ıhlamur içerek ses tellerini korumaya çalışıyor. Kılıçdaroğlu, bir de (en az kendisi kadar çok bağırmak zorunda kalan) anonsçusu Barış Bozkurt’un cebinde taşıdığı kaya tuzunu andıran şekerleri kullanıyor.
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ise bol su içmekten başka özel bir formülü bulunmuyor. Gün boyunca sürekli çay ve su içen Bahçeli, günde üç Türk kahvesi içme alışkanlığından ise taviz vermiyor.
HDP lideri Selahattin Demirtaş da gençliğin verdiği avantajdan olsa gerek ses kısıklığına karşı dikkat çekici bir önlem almıyor.
(Hürriyet)