Güncel
04 Kas 2017 04:35 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:43

Libya'daki Osmanlı sarayı restore edilecek

- Tobruk merkezli TM'ye bağlı Eski Eserler Bakanı Ahmed Hasan, Bingazi'de Osmanlı döneminden kalma El-Bereke Sarayı'nın restore edileceğini açıkladı

TRABLUS (AA) - Libya'nın Bingazi kentinde, 1912 yılına kadar Osmanlı valisinin yönetim merkezi olan tarihi sarayın restore edileceği bildirildi.

Libya'daki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) Eski Eserler Bakanı Ahmed Hasan, yaptığı açıklamada, "Libya'daki kültürel mirasın korunması çerçevesinde, Bingazi'nin merkezindeki El-Kiş bölgesinde bulunan tarihi eser Osmanlı müzesi restore edilecek." ifadesini kullandı.

Hasan, restorasyonun Prince Claus Kültür ve Gelişim Fonu, Arap Bölgesi Kültürel Mirası Koruma Merkezi ve kültürel mirasın korunması alanında faaliyet gösteren bazı uluslararası kurumlarla iş birliğine gidilerek yapılmasını hedeflediklerini kaydetti.

Projenin ilk aşaması olan binanın dış cephesinin korunmasıyla ilgili çalışmanın başladığını, ardından binanın doğu kısmında dökülen beton parçalarının çıkarılacağını, tavanın ve ana giriş kapısının desteklenerek güçlendirileceğini anlatan Hasan, projenin maliyeti ve çalışmaların sona ereceği tarihe ilişkin ise bilgi vermedi.

Libya'daki Osmanlı valisinin yönetim merkezi durumundaki konak, son dönemde yeni bir isimlendirme ile El-Bereke Sarayı olarak biliniyor. İtalya'nın, 1928 yılında saraydaki tarihi eserleri Antik Yunan kenti Kirene'ye taşımasıyla içi boş kalan El-Bereke, Libya yönetimi tarafından da herhangi bir amaçla değerlendirilmiyor.

İtalyanların 1912'deki işgaline kadar 361 yıl Osmanlı toprağı olarak kalan Libya'daki Osmanlı sarayının inşasına, 19. yüzyılın sonlarında Osmanlı valisi 2. Reşit Paşa döneminde başlanmıştı.