Gündem
14 Eyl 2023 08:41 Son Güncelleme: 14 Eyl 2023 08:45

Libya ve Yunanistan'ı yerle bir etmişti: Türkiye'de kasırga tehdidi var mı?

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Libya'yı ve Yunanistan'ı etkileyen kasırgayı değerlendirirken, Türkiye'de böyle bir olay yaşanıp yaşanmayacağını yorumladı. 

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı ve Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Libya'yı ve Yunanistan'ı etkileyen kasırgayı değerlendirirken, Türkiye'de kasırga olmayacağını ama şiddetli fırtına olabileceğini belirtti. 

Rotası üzerindeki Yunanistan’ı yerle bir eden, Libya’da en az 6 bin kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin de kaybolduğu felaketin 'Daniel Fırtınası', Türkiye'de Antalya, Mersin, Adana bölgelerini teğet geçti.  

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye'de böyle bir olay yaşanıp yaşanmayacağını yorumladı. 

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a konuşan Ersoy, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’de kasırga olmaz ama şiddetli fırtına pekâlâ olur. Bu da sellere, baskınlara sebebiyet verebilir.

Öncelikle ‘Daniel’ fırtınasının etkisi şu an yavaşlamış durumda ancak Libya’yı 80-90 kilometre hızla vurdu. 60 kilometreyi geçen, Akdeniz’de görülen şiddetli fırtınalara biz ‘medi-cane’ diyoruz. Kasırga ise Ekvatoral bölgede, 0 ile 30 enlemleri arasında oluyor ve saatte 250 km. hıza çıkabiliyor. Bunlara ABD’de ‘hurri-cane’ Japonya’da ‘tayfun’ deniyor. Fırtınadan çok büyük. Dolayısıyla Ekvatoral bölgede de olmadığımız için Türkiye’de kasırga yani hurricane gibi bir tehlike yok. Ama ‘şiddetli’ fırtına ve onun yol açacağı felaketlerle burun burunayız.”

Yazının tamamı için tıklayın.