Gündem
08 Şub 2011 10:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:01

LİBERAL YAZARLAR CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU'NUN ÇAĞRISINA NE YANIT VERDİ?

CHP'nin destek istediği liberaller, Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısına yanıt geldi:

CHP’nin destek istediği liberaller, Kılıçdaroğlu’nun çağrısının temelsiz olduğu görüşünde: Önce askerî vesayetle aranıza mesafe koyun.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun liberallere gönderdiği “Bize destek verin” mesajı, karşılık bulmadı. Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını değerlendiren liberal yazarlar “CHP önce askerî vesayetle arasına mesafe koymalı” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun çağrısının “temelsiz” olduğunu düşünen yazarlar, Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum’un son yaptığı “Ordu kağıttan kaplanmış” açıklamasını buna örnek gösterdi. Taraf’a konuşan Sabah yazarı Nazlı Ilıcak, TESEV Demokratikleşme Programı Direktörü ve Zaman yazarı Etyen Mahçupyan ile Bugün yazarı Gülay Göktürk Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla ilgili şunları söyledi:

Çağrının içeriği yok
Etyen Mahçupyan
: Bence Kılıçdaroğlu’nun bu açıklaması seçim döneminde taktiksel bir söylem. Bir içeriği, derinliği yok. Belki de parti vitrinini yenilemek ve parti içi dengeleri etkilemeye yönelik bir açılım da görebiliriz ileride.

Türkiye, çok uzun bir askerî vesayet sürecinden sonra bir inşa döneminde. Bu dönem hem siyaseti, hem de toplumsal yapıyı yeniden kuracak. Geçiş döneminde temel meselelere de çözüm üretilecek. Ben kendimi liberal saymıyorum ama sadece CHP değil bütün partilerin demokrat ve liberallerin desteğini alması için en başta askeri vesayet rejimiyle arasına net bir mesafe koymalı. Temel meselelerde de çözümünü net bir biçimde ortaya koymalı. Ama CHP bunların hiç birini yapmıyor.

İsmet Paşa çizgisinde
Nazlı Ilıcak:
CHP şu an bana güven vermiyor. Parti iki arada bir derede kalmış. Özellikle Süheyl Batum’un tavrı bile, hâlâ mevcut olan zihniyeti ortaya koyuyor. Kılıçdaroğlu’nun bir değişimi arzuladığı ve çeşitli aydınları partiye çekmeye çabaladığı görülüyor. Ancak faaliyetler ve konuşmalar bu niyeti yansıtmıyor. Biraz Ecevit tarzı bir içselleştirme olsa anlaşılır bu çağrı. Ancak Kılıçdaroğlu’nun şu an durduğu yer İsmet Paşa çizgisi. Belki Kürt sorununda, Alevilik konusunda değişim geçirebilirler ama diğer meseleler de önemli. Yargıdaki değişime de karşılar.

Umut vermiyor
Gülay Göktürk:
Bizim önyargımız yok. Eğer CHP’de herhangi bir olumlu yönelim görürsek onu da desteklemekten çekinmeyiz. Dolayısıyla CHP’nin böyle bir çağrı yapmasına bile gerek yok. Ne var ki Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP’de şu ana kadar bize umut veren bir şey göremiyoruz. Son olarak Süheyl Batum’un çağrılarına bakın. Ergenekon sanıklarının Meclis’e taşınması planı, TSK’yı siyasete çekmeye çalışan “kağıttan kaplan” açıklaması. Sadece bunlar bile şahsen benim CHP’yle ilgili umutlarımın bir kez daha kırılmasına yol açıyor.