Kitap
06 Ara 2018 12:23 Son Güncelleme: 06 Ara 2018 17:35

Levent Gökmen'den ikinci kitap: Bu romanı yazmak için 20 yıl bekledim!

Ekonomist-yazar Levent Gökmen'in ikinci kitabı Zemheride Aşk yayınlandı .

Geçtiğimiz hafta Tortuga Yayınları’ndan her yaştan okurlar için ustaca kaleme alınmış bir çırpıda okunacak sıcacık ve duygusal bir roman piyasaya çıktı.

Ekonomist Dergisi'nin deneyimli editörü gazeteci yazar Levent Gökmen Demirciler imzalı Zemheride Aşk, savaşın hakim olduğu bir dünyada yalnız kalan bir kadının yaşam mücadelesine odaklanıyor. Savaşın hayatımızdan çekip aldıkları ve mücadele etmenin anlamı üzerine ustaca kaleme alınmış olan Zemheride Aşk, kendine özgü diliyle dikkat çekiyor. Yazarın ikinci kitabı olan Zemheride Aşk, aslında savaş zamanı yıkılan hayatlar üzerine bir roman. Levent Gökmen Demirciler, anneannesinin yaşamından esinlenerek kaleme aldığı romanında iyi ve varlıklı bir aileden gelen Behice’nin yaşadıklarına odaklanarak, savaşın savurduğu bir ailenin yürek burkan öyküsünü anlatıyor. 

Demirciler, bebeğini ve eşini yalnız bırakıp cepheye giden bir askerin yaşadığı ikilemleri, bebeğiyle yalnız kalan genç bir annenin duygularını ve yaşadıklarını en iyi şekilde kağıda dökmeye başarmış.

İşte Gazeteci yazar Levent Gökmen Demirciler ile kitabının ortaya çıkış öyküsü:

Gazetecilik yoğun iş temposuna sahip bir meslek ve üstelikte iki çocuğun var. Bu şartlarda kitap yazmak zor olmadı mı?

Güzel şeyler hep yoğun bir emek ve azimle ortaya çıkıyor. Babam Ramazan Gökmen küçüklüğümde "Ortalama zekaya sahip bir insan istediği her şeyi başarabilir yeter ki azimle çalışılsın..." diyerek motive ederdi bizi. O nedenle ben de ortalama zekaya sahip her insanın istediği şeyleri başarabileceğine inananlardanım. İstanbul gibi bir şehirde yaşıyoruz, bu kentin bize sunduğu zorlukları fırsata çevirmek elimizde. Birçok İstanbullu gibi benim de 7 yıldan bu yana Bahçeşehir-Mecidiyeköy hattında günde üç saatim yollarda geçiyor. Bu süreci kitabıma odaklanarak fırsata çevirdim. Üstelik 7 yılda iki kitap yazdım yollarda. Düşünün Gebze'ye kadar gitsem kim bilir neler yazardım. (Gülüyor) Şanslıyım ki yazım sürecimde eşim Sümer, kızlarım Ela ve Nil hep destekçim oldular. Beni yazım sürecimde en çok yüreklendirenler de kızlarım oldu. Onlara minnettarım. Aile dostumuz Ertuğrul Arslan ve karşı komşum Melahat Atılgan da yazım sürecimde beni yüreklendiren, yayımlanmadan önce kitabımı okuyup eleştiren çok özel dostlarım. Moda deyimle "Evren yaz Levent" dedi ben de yazdım. 

Romanının konusu gerçek yaşamdan geliyor... Anneannenin hayatını yazmak  için seni tetikleyen şey neydi? 

Sevgi anneannem Behice lise ve üniversite dönemimde bize geldiğinde benim odamda kalırdı. Bana hep anne ve babasının babası Çanakkale harbine giderkenki veda sahnesini, aşklarını, annesinin babası dönmeyince ne denli kahrolduğunu gözyaşları içinde anlatırdı. Babaannesinin yanlışlıkla öldürülmesi, amcasının hapse düşmesi ile birlikte altüst olan hayatını, varlıklı bir aileye mensup olmasına karşın nasıl da yapayalnız ve biçare kaldığını anlatırdı. O dönemde kimi zaman kızar kimi zaman da 80'li yaşlarda olmasına karşın bir çocuk misali yoğun acı duymasına şaşırıp onun için üzülürdüm. Onu 1998 yılında kaybettikten sonra hep bu hikayeyi kitaplaştırmak istedim ama bir türlü elim varıp da bu projemi hayata geçiremedim. 

20 yıl bekledin yani...

Tamda öyle oldu. İlk önce kitabın ismi geldi sonrasında da ilhamı. 20 yıl kozasında bekleyen bu hikaye sonunda iki yıllık bir çalışma ile kozasından çıkıp mavili kırmızılı bir kelebeğe dönüştü ve okurlarla buluştu.

Bu sonuca da en çok sevinen annem Hatice Gökmen oldu. Kitabı gözyaşları içinde okuduğunu söylüyor...

Kitapta sizi en çok etkileyen bölüm neresi?

Kendi ürünüm olduğu ve manevi değeri bulunduğu için ayrım yapmam güç ancak "Bitirirken" kısmında o dönemde yaşayan ve benzer acılar çeken kadınlara hitap ettiğim bölümün benim için yeri ayrı. O dönemde yaşayan tüm kadınları acılarından özgürleştirdiğime inanıyorum. Savaş dönemlerinde insanlar bilhassa da kadın ve çocuklar acı çekiyor. Gönül ister ki hiç savaş olmasın ve insanlık hep güzel günler yaşasın, her çocuk annesi ve basasıyla büyüsün...

Bu ikinci kitabın. İlkinin konusu neydi? Başka kitap yazma planın var mı?

İlk kitabım Dadın Kadar Konuş benim için bir sosyal sorumluluk projesiydi. Çalışan iki çocuklu bir anne olarak iki kızımı dadılarla büyüttüm. İlk kitabım bir dadı bulma rehberiydi. İlginç trajikomik dadı hikayeleri vardı içinde. Zemheride Aşk ise ilk roman denemem. Ama devamı gelecek. Zemheride Aşk'ın devamı niteliğindeki ikinci romanımı yazmaya başladım bile. Kitap yazmak insanda bağımlılık yaratıyor. En azından bende öyle oldu. 

Okurlara bir mesajın var mı?

Gerçek yaşamdan esinlenerek kaleme aldığım Zemheride Aşk'ı okumalarını öneriyorum. Yeni yazarlara okur olarak hep fırsat veririm ve okurum. Umarım benim için de aynı şey olur...

Kitabın arka kapağından....

“Çoğu zaman acıları büyütür insanları; kimi çok iyi bir ailede dünyaya gelir gelmesine, ailelerinin serveti onların mutlu olmasına yetmez, bazıları daha çocuk yaşta ebeveynlerini teker teker kaybedip bir başına kimsesiz kalarak verir hayat sınavını. Tıpkı savaşın hakim olduğu bir dünyada bir başına kalakalan Behice'ye olduğu gibi. Bir de kahya ile evlilik yapmaya zorlandı mı alt üst olur yeniden bir türlü kurulamayan dengeler....

Vatanını savunmak uğruna minik yavrusunu ve körpe eşini geride bırakıp uzak diyarlara giden, acımasız savaşta geçmişini yitiren bir asker kendine nasıl yeni bir hayat kurabilir?

Ailesinin kim olduğunu, geride bıraktıklarını hiç hatırlayamamak, nereden geldiğini, nereye gideceğini bilememek....”

Levent Gökmen Demirciler kimdir?

15 yılı Ekonomist dergisinde olmak üzere 20 yıldan bu yana gazetecilik yapan Levent Gökmen Demirciler, Sinop’ta doğdu. İstanbul’da yaşayan Gökmen, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden 2000 yılında mezun oldu.

Fotoğraf tutkunu olan Levent Gökmen Demirciler (Instagram: gokmenlevent) kendisi gibi gazeteci olan Sümer Demirciler ile evli. Çiftin Ela ve Nil adında iki kız çocuğu bulunuyor.

Tortuga Yayınları’ndan ikinci kitabını yayımlayan Levent Gökmen Demirciler’in ilk kitabı Dadın Kadar Konuş’ta “anne babalar, iyi, sevgi dolu bir dadıyı nasıl bulacaklar?” sorusunun yanıtını arıyordu. Zemheride Aşk, yazarın ilk roman denemesi.