Gündem
11 Haz 2014 09:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:17

LeMan'dan Erdoğan'a Oğuz Aral göndermeli kapak

Mizah dergisinin bugün çıkan sayısının kapağında bayrak krizine gönderme yapılıyor ve Başbakan'ın bayrak açılımına yer veriliyor.

Haftalık mizah dergisi Leman, Diyarbakır'da yaşanan bayrak krizine, Türk mizah dergiciliğinin büyük ismi Oğuz Aral'ın 12 Eylül döneminde çizdiği ve Gırgır dergisinin sıkıyönetim tarafından kapatılmasına neden olan kapak ile gönderme yaptı.

Leman, kapağında Başbakan Erdoğan'dan "bayrak açılımı" başlıklı karikatürde, "Erdoğan'ın bayrak kolpası 12 eylül faşizmine ramhet okuttu" denildi.

Kapakta ayrıca Gırgır'ın o meşhur kapak karikatürü ve "Ustamız Oğuz Aral'ın mizah cennetinde kulakları çınlasın" denildi.

İşte Leman'ın o kapağı: 



O KAPAK DERGİ KAPATMIŞTI

12 Eylül'de, dönemin popüler şarkıcılarından Müşerref Tezcan, 'Türkiyem' adlı şarkısını  TRT'de Türk bayrağından yapılmış bir elbise ve şapkayla seslendirmişti.

Kapakta Oğuz Aral'ın çizimi ile Müşerref Tezcan'a yer verilmiş, bir bayrak satıcısı ise  "beni de tv'ye çıkartacaksınız ben de bayrak satıyorum, o da..." diyordu. Bu kapağın ardından sıkıyönetim dergiyi toplatıp, kapatmıştı.

Oğuz Aral yıllar sonra o kapak için şunları söylemişti:

"Önce dergiyi kapattılar, sonra kapatma gerekçesi aradılar. Kim kapatacak dergiyi, nöbetçi hakim. Sabahın köründe nöbetçi hakime gitmişler, derginin kapağını dayamışlar burnuna, bunu kapat demişler. Adamcağız da bir şey bilmeden, bakmış kapağa, kapatma gerekçesini yazmış. GırGır'ın kapatma gerekçesinde aynen, 'Yaşlı, çirkin, menhus bir kadının üzerine bayrak çizerek Türk bayrağına hakaret' ettiğimiz yazıldı. Bu sebeple Türk adliyesi benim 2.5 yıl hapsime talip oldu."