Gündem
21 Oca 2013 23:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:39

LE MONDE: 'TÜRKİYE'DE SANSÜR KALKTI, PÜRİTEN AHLAK GELDİ'

Fransız Le Monde gazetesinde Türkiye ile ilgili ilginç bir yorum yer aldı.

Türkiye'de 2 bin kadar yayını etkileyen sansürün Ocak başında kaldırılması üzerine on yıllarca yasaklanmış 450 kadar eserin yeniden yayınlanabileceğine dikkat çekiliyor. Fransız Le Monde gazetesi, bu konudaki haberinde artık Marx, Engels ve Nazım Hikmet eserlerinin yeniden yayınlanabileceğini vurguladı. Buna karşın sansürün Türk yargı alanında devam ettiğini savunan gazete, "Komünizmle mücadelenin yerini püriten ahlakın aldığını" öne sürdü.

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, "İstanbul'da Artık Marx Sansürlenmiyor" başlıklı haberinde aralarında yeniden yayınlanabilecek 450 kadar eserin, "darbeler ve Ankara'daki bürokrasinin" tutumu nedeniyle uzamış olan bir "kara listede" bulunduklarını kaydetti.

Sansürün "Üçüncü Yargı Reformu" kapsamında kaldırıldığını anlatan gazete, "Ama, sansür Türk yargı sahasında yok olmadı. Ve sık sık komünizmle mücadelenin yerini püriten ahlak alıyor" görüşünü öne sürdü.

Haberde son birkaç yıldır haklarında soruşturma ve davalar açılan kitap ve yayınların örneklerinin verildikten sonra ünlü ABD'li yazar John Steinbeck'in "Fareler ve İnsanlar" eserinin de Aralık ayında bir soruşturmaya konu olması da dikkat çekici bulundu.

-"BÜTÜN BUNLAR ŞAŞIRTICI DEĞİL"-

Gazete, "Bütün bunlar şaşırtıcı değil" derken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kitaplara ilişkin "Öyle kitaplar vardır ki, bombadan daha tesirlidir" sözlerini anımsattı.
Bu yılın başlarında bazı PEN üyeleri hakkında soruşturma açıldığına işaret eden Le Monde, AİHM'nin de kısa bir süre önce bir internet sitesine konulan yasak nedeniyle Türkiye'yi mahkum ettiğini, yargı kararı ile binlerce sitesine erişiminin de yasaklandığını kaydetti. ANKA