Kültür Sanat
14 Eyl 2020 09:18 Son Güncelleme: 14 Eyl 2020 09:19

Laz Kapital okurlarla yeniden buluşuyor

Karl Marks Trabzon'da doğsaydı... Mizah yazarı, senarist ve yönetmen Yılmaz Okumuş, Karadeniz şivesiyle yazdığı 'Laz Kapital' mizah kitabı, okurlarla yeniden buluşuyor.

İnce İnce Yasemince, Kaygısızlar, Çiçek Taksi, Bir Dilim Aşk, Yalancı Romantik dizileriyle, Sümela'nın Şifresi Temel, Moskova'nın Şifresi Temel, Oflu Hoca Trakya'da filmlerinin senaryo yazarı, Bizum Hoca-1, Bizum Hoca-2 filmlerinin senarist ve yönetmeni, Gırgır, Leman ve Penguen mizah dergilerinin karikatüristi olan Yılmaz Okumuş, Karl Marks'ın 'Das Kapital'indeki 'meta, emek, para' gibi konuları, Karadeniz’in kendine özgü şivesi ve düşünce mantığıyla ele alıp, 'Laz Kapital' serisini yazmıştı.

Kitapta, Trabzonlu 'Laz Marks', Trierli Karl Marks'ın bütün karmaşık terim ve kavramlarını "hamsi, kuymak, Fadime, Trabzonspor, Fenerbahçe..." ile yeniden açıklıyordu.

11 baskı yapan kitaplar güncellendi, karikatürler eklendi ve yeniden okurlarıyla buluşmaya hazır hale geldi. Ayrıksı Kitap’tan çıkacak olan Laz Kapital 1 ve 2'ye, bu kez Laz Kapital 3 de eklenecek.

Kitaptan kısa kısa;

* İşsuzluk diz boyi. Baluği bile artuk 4 kişi birden tutay. Dursun oltayi tutay, Temel yemi takay, Cemal baluği ikna ediy, Yunus baluği yukari çekiy.

* Bizum genşlere bakayrım, 24 saat sosyal medyada onlayn takiliyler.

"Oyle dema Laz Marks Emice, Twitter'da örgütlenduk. Acayip takipçimuz var." diyler.

Meğer artuk tanitum ve iletişum çağiymiş.

E o zaman halki ne uğraşturiysınız, devrim işini bi reklam ajansina verun, o yapsun.

* Pokkiyen Kapitalizum hepumuzi gençluk manyaği yapmiştur. Daha taze, daha gergin değilsan siçtun.

* Dünyanun bütun hamsileri birleşun!..

* La piroleter İhsan, senun yerun emekçinun takasidur. Ne işun var burjuvazinun Titanik’inde?

Burjuvazi güvertede Leonardo Di Kapriyo gibi belune mi sarilacak zannediysun? Size birlukte hayirli batişlar.

* ‘İşçi sinifi tarihun itici gücüdür ve tarihun akişini değişturecek sınıftır’ dedum diye ‘Halkun diğer kesumleri yatup, ense yapacak’ demedum.

* Derbi, ayni fabrikanun patroni ve emekçisi arasindaki sinifsal mücadeleye denur.