Gündem
17 Tem 2022 12:24 Son Güncelleme: 17 Tem 2022 12:25

KYK borcu faizleri için gözler Kabine Toplantısı’nda! İşte masadaki formüller…

KYK kredi borcu düzenlemesi için gençlerin gözü kabine toplantısına çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kredilerin geri ödemesine ilişkin çalışmaları pazartesi günü kabine toplantısından sonra açıklaması bekleniyor. Öğrencilerin eğitimine olan net desteğin sürmesi için faizlerin silinmesi öğrencilerin yalnızca ana parayı ödemesi gündemde. Yeni kredi alacaklar için ise farklı formüller de değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pazartesi günü toplanacak Kabine Toplantısı sonrası yapacağı KYK kredileri ile ilgili müjde için geri sayım sürüyor. Bu hususta gençlerin gözü kulağa yeni haftayla birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne çevrildi. Öğrencilere ve gençlere verilen birçok desteğin yanı sıra kredilerle ilgili duruma çözüm arayan AK Parti hükümetinin kredi faizleriyle ilgili önemli bir adım atması bekleniyor.

'GENÇLERİMİZİ FAİZE KURBAN ETMEYİZ'

Konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde konuşan Erdoğan, 'Faizin düşmanı biziz. İlk kabine toplantımızda bu konuyla ilgili açıklamamızı yapacağız. Biz gençlerimizi faize kurban etmeyiz. Hatta enflasyona kurban etmeyiz. Biz çalışmamızı yapıyoruz, kabine toplantımızdan sonra açıklamamızı yapacağız' dedi.

'KABİNE SONRASI KAMUOYUYLA PAYLAŞILACAK'

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da pazartesi gününü işaret etti. Kasapoğlu, 'Biliyorsunuz, 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu var. Yurt içi üretici fiyat endeksi, bu işin kanununda yer alan bir konu. Özellikle bir faiz uygulaması değil, ana muhalefet partisi liderinin ifadesiyle, bir faiz uygulaması değil. Önce bunun altını çizmek lazım. Bununla ilgili çalışmalarımız hazır. İlk kabine toplantısı sonrası Sayın Cumhurbaşkanı'mız etraflıca bu konuyu gençlerimizle ve kamuoyuyla paylaşacak' diye konuştu.

BAKANLIK KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA YAPTI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, konuyla ilgili kapsamlı bir çalışma yaptı. KYK kredi borçları ile ilgili Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nden kaynaklı faiz artışları detaylı bir şekilde ele alındı. 2022-2023 akademik yılı Güz dönemine yetişecek şekilde çalışma tamamlandı.

KYK kredi borcunda faiz silinmesi veya ödemeleri kolaylaştıracak yeni bir yapılandırma beklentisi için gözler pazartesi günü yapılacak olan kabine toplantısına çevrildi. Erdoğan'ın bu toplantıda KYK kredi düzenlemesinin detaylarını açıklaması bekleniyor.

2 FORMÜL MASADA

Öte yandan yeni dönemde öğrenim kredisi alacak öğrenciler içinde çalışmalar masada. Bu noktada 2 formül dikkat çekiyor.

Benzer faiz yüklerinin oluşmaması ve öğrencilerin eğitimine olan desteğin net bir şekilde sürmesi için kredilere yansıyan ÜFE'nin makul bir seviyede tutulması gündemde.

Bir diğer formül ise ÜFE üzerinden bir yüzde alınarak hesaplama yapılması.

5 MİLYONU AŞKIN GENÇ KYK BORÇLUSU

5 milyondan fazla gencin KYK borçlusu olduğu, bir kısmının da belirlenen sürece geri ödeme yapmadığı için icralık duruma geldiği belirtiliyor. Toplam borç ise 5,5 milyar lira olarak hesaplanıyor.