Kutu Kola ve Atilla Taş’tan sonra… Nasıl İnanayım Sana Kardeşim?..

Medyaradar siyaset analisti Atilla Akar, CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem’in “İmamoğlu yüzde 65 - 70 oy alır” ve diğer iddialarını değerlendirdi…

Bazen güleyim mi ağlayayım mı bilemiyorum. Daha çok üzülüyorum. Bu manada karar veremediğim durumlar var. Bazen insanların “Ağızlarından çıkanı kulakları mı duymuyor” diyorum. Bazen de kendimi iyice safa vurup “Acaba benim göremediğim yahut fark edemediğim bir şey olabilir mi?” diyorum. Gerçekten şaşırıyorum. “Tuhaflık bendedir herhalde” deyip geçiştiriyorum!..

Bu açıdan baktığımda son zamanlarda dikkatimi çeken kişilerden birisi de CHP Planlama ve Sosyal Medya politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem. Tanımam etmem. Şu ana kadar özel bir sempatim ya da antipatim de yoktur. Ancak son dönemde Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’dan sonra dikkatimi çekmeyi başarmış bulunuyor. O yüzden aslında hiç gündemimde yokken birdenbire “Hop… Bir dakika!..” deyiverdim. Ne demem gerektiğini bilemedim…  

Bol Keseden Oy Dağıtmak!..  

Buna sebep ise Eren Erdem’in KRT TV’de “Gündem Özel” programında İnan Demirel’in sorularını yanıtlarken kullandığı cümleler oldu. Erdem'in burada İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili söyledikleri dikkat çekiciydi. Erdem konuşmasında “İmamoğlu İBB'ye aday olursa tekrar yüzde 65'le seçilir. Meclis'te de en az yüzde 70 alır.” demekteydi.

“Acaba gene anket mi yaptırmış?” derken programcının “neye dayanarak bunu söylüyorsunuz” sorusunu ise “İmamoğlu çok iyi hizmetler yapmıştır” diyerek geçiştiriyordu.  

İmamoğlu bu oranı alır ya da almaz. O ayrı tartışma konusu. Fakat söylediğine gerçekten kendi de inanıyor mu hakikaten? Bunu duyduktan sonra ilk aklıma gelen Eren Erdem “bir tür yönlendirme mi yapıyor acaba?” oluverdi. Yahut “nabız mı yokluyor?” Ne yalan, açıklama sonrasında “İmamoğlu’na bir tür ‘tuzak’mı kuruluyor?” bile dedim. (Hani “boş ver genel başkanlık hevesini al sana tekrar garantide belediye başkanlığı” gibisinden!) Yoksa ne bol keseden oy dağıtmaktır böyle? İmamoğlu’nun kendisi bile bu rakamları düşünmemiştir herhalde…

Gerçekten “İmamoğlu karşıtlığı”ndan değil, (Ki, öyle bir bakışım zaten yok) samimi olarak söylüyorum. Kazanması en muhtemel aday olmasına rağmen İmamoğlu’nun kazanması sahi “Garanti” de mi? Bence böyle bir garanti verilemez. Hele yüzde 65-70’ler üzerinden hiç. Bunun dersini daha yeni almadılar mı?

Birincisi seçimlere yaklaşık 9 ay var. O zamana kadar çok şey değişebilir. İmamoğlu’nu yıpratma çabaları sürerse (Ki, CHP’nin bir kanadı bunu yapıyor) iş zora girebilir.  Ayrıca hükümet cenahı tüm imkânlarıyla ve kozlarıyla öndeki seçime yüklenecektir. Daha da kötüsü aklımı kurcalayan bir soru sorayım. Ya böylesi “gel, gel” yapılıp, son anda aday gösterilmezse? Dolayısıyla ciddi ihtimal olmakla birlikte İmamoğlu’nun da kazanacağı “çantada keklik” değildir. Bu manada Erdem, yüzde 65’leri telaffuz ederek garip bir “rehavet” yaymaktadır. Bu ne tür bir “manipülasyon”dur anlayamadım. Rakamın gerçekliği şüphelidir!..

Kutu Kola’nın  Adaylık macerası!..

Ayrıca gene KRT TV programında başka anketler de yaptırdıklarını söyleyen Erdem, “Bazı sanatçıları da Erdoğan’ın karşısında sorduk. Bağımsız bir, iki anket daha yaptık. Birinde Atilla Taş’ı da sorduk. Fena değildi o da. Kafa kafayaydı o anketin sonucu da.” demekteydi. Bu tip sorulardan ne beklediler bilemem. Ama “ne alâka” bir durum bana göre ve aynı kapıya çıkmaktadır. Eğer bu tarz beklentilerle ve kıyaslamalarla yola çıkmışlarsa seçimleri kaybetmelerine hiç şaşırmamalı!..  

Aslında bütün bunlar Erdem’in daha önce yaptığı yanlış ve şartlayıcı açıklamalarının bir devamıydı. Eğer “hata” ise bunlar tabii ki aynı hatanın bir tekrarıydı. Hatırlayalım:  Eren Erdem başka bir programda adeta büyük bir kıvançla "Ben bir araştırma yaptırdım Erdoğan’ın karşısına kutu kola aday olursa hangisine oy verirsiniz? Kutu Kola %48.7 çıktı. Yaptırdım efendim para verdim yaptırdım." diyordu. Bu izahı zor “kibrin” bedeli ağır olacaktı.

Paraya yazık olması ve sorunun saçmalığı bir yana eğer CHP ileri gelenleri ve Kılıçdaroğlu’da şayet buna inanmışlarsa ne denir bilemem. Fakat seçimler öncesi böyle motive oldukları kesindi. Sonradan “anketler bizi yanılttı” diyeceklerdi ama kendi kendilerini yanılttıkları aşikârdı. Muhalif kesimleri kazanacaklarına dair ölçüsüzce ajite edenler ve hayal kırıklığına uğramalarına yol açanlarda hesap verecekler mi acaba? Kendi yaydığınız ayakları havada vehimlerinizin kurbanı oldunuz!  

İnandırıcılık Sıfır!..

Eren Erdem, inandırıcılığı sıfır bu gibi anketlere veya rakamlara dayalı açıklamaları neden yapar bilmiyorum. Bir hesabı olmalı gene de. Kendi bileceği iş. Yahut bizimle kafa buluyorlardır herhalde.  Önce kutu kola, sonra Atilla Taş, şimdi de yüzde 65 – 70. Sen söyle, nasıl inanayım ben sana aziz kardeşim?..

Lakin ben gene de uyarımı yapayım. Kimseyle özel bir hesabım yok. (Umarım “Troller” üzerime salınmaz!) Ancak eğer yaklaşan yerel seçimlerde de aynı mantıkla, aynı gaz vermeler yaşanır, “gerçekçilik”ten uzaklaşılırsa yeni hayal kırıklıkları kaçınılmazdır. Benden söylemesi…

18. 07. 2023