Gündem
09 Mar 2023 22:37 Son Güncelleme: 09 Mar 2023 22:39

Kutsal Evcimen’e Erdoğan ve Soylu’ya 'hakaret'ten hapis

Türk halk müziği sanatçısı Kutsal Evcimen'e, sosyal medya paylaşımlarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya 'hakaret'ten hapis cezası verildi.

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya hakaretten yargılanan Türk halk müziği sanatçısı Kutsal Evcimen, 7 Mart Salı günü İstanbul Anadolu Adliyesi 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde son kez duruşmaya çıktı. Karar duruşmasına, Soylu'yu temsilen avukat Mehmet Ali Tokgöz'ün dışında gelen olmadı.

EVCİMEN’E ERDOĞAN’A HAKARETTEN HAPİS CEZASI

Mahkeme, araştıracak bir husus kalmadığını belirterek, Evcimen hakkındaki kararını açıkladı. Mahkeme, Evcimen’e Erdoğan’a karşı ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçunu işlediği gerekçesiyle önce 1 yıl hapis cezası verdi. Ancak eylemin umuma açık sosyal paylaşım sitesinde gerçekleştirilmesi nedeniyle ceza 6’da bir oranında arttırıldı. Bu düzenlemeyle Evcimen'in cezası 1 yıl 2 aya yükseldi.

VERİLECEK CEZANIN SANIĞIN GELECEĞİNİ ETKİLEMEMESİ İÇİN İNDİRİM YAPILDI

Suçun sosyal medya üzerinden işlenmiş olmasını arttırım gerekçesi gören mahkeme, daha sonra Evcimen'e verilecek cezanın geleceği üzerindeki olası olumsuz etkiler oluşturmaması için lehine takdir indirimi uyguladı. Ceza, bu kez 6’da bir oranında indirilerek 11 ay 20 gün hapis olarak düzenlendi.

HAPİS CEZASI ADLİ PARA CEZASINA ÇEVRİLDİ

Hapis cezasının sanığın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, yargılama sırasında gösterdiği pişmanlık ve suçun işlenmesindeki özellikler göz önünde bulundurularak adli para cezasına çevrildi. 11 ay 20 gün hapis cezasının karşılığı olarak 350 gün adli para cezası, günlüğü takdiren 20 TL’den paraya çevrilmek suretiyle sanığın ödeyeceği adli para cezası 7 bin lira olarak belirlendi. Bu para da 20 eşit takside bölündü.

SÜLEYMAN SOYLU’YA HAKARET SUÇUNDAN DA CEZA ALDI

Evcimen, İçişleri Bakanı Soylu’ya görevinden dolayı hakaret suçundan 365 gün adli para cezasına çarptırıldı. Evcimen'in hakaret suçunu sosyal paylaşım sitesi üzerinden işlemesi artırım gerekçesi oldu. Mahkeme, sanığın cezasında 6’da bir oranında artırım yaparak 365 gün adli para cezası olan cezayı 425 güne çıkardı. Daha sonra verilen bu cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası olumsuz etkileri olacağını göz önünde bulunduran mahkeme takdiren 6’da bir oranında indirim yaptı.

CEZA 20 EŞİT TAKSİTLE ÖDENECEK

Sanaçtı Kutsal Evcimen’e verilen 365 gün adli para cezası, günlüğü takdiren 20 TL'den hesaplanmak suretiyle 7 bin 80 TL olarak belirlendi. Bu paranın da 20 eşit taksitle ödenmesine hükmedildi.

AVUKAT MASRAFLARINI DA SANIK ÖDEYECEK

Eylemlerinden dolayı toplam 14 bin 80 TL adli para cezası ödeyecek olan Evcimen, Erdoğan ve Soylu'nun avukatlarına da Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi (AAÜT) uyarınca ayrı ayrı 9 bin 200 TL’den toplam 18 bin 400 TL vekalet ücreti ödeyecek.