Kültür Sanat
29 Eyl 2020 16:35 Son Güncelleme: 29 Eyl 2020 17:10

Kutsal Emanetler'in gizli yolculuğu belgesel oluyor

2. Dünya Savaşı sırasında, Kutsal Emanetler'in İstanbul’dan Anadolu’ya gizli bir operasyonla taşınma hikayesi, uzun metraj belgesel filme konu oldu.

Araştırma süreci tamamlanan ve çekimlerine yakın zamanda başlanacak olan "48 Vagon"un yönetmen koltuğunda Zehra Yılmaz oturuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün desteklediği filmin yapımcılığını ise Ümran Safter üstleniyor.

Yerli ve yabancı tarihçiler, sanat tarihçilerinin görüşlerine yer verilecek belgeselin İstanbul, Niğde, Adana, Ankara, Londra ve Paris’te çekilmesi planlanıyor.

Zeki İlker Görenel'in ortak yapımcısı olduğu "48 Vagon"un konusu şöyle: "2. Dünya Savaşı'nın en sıcak günlerinde, 1942'de Hitler'in orduları Türkiye sınırına dayandığı zaman hükümet, İstanbul'un bombalanacağını tahmin eder. Bu nedenle de bir taraftan savunma hazırlıkları yapılırken bir taraftan da İstanbul'daki saraylarda ve müzelerde bulunan tarihi hazinelerin zarar görmemesi için önlem alınır. Bu hazinelerin Alman uçaklarının menzili dışında kalan bölgelerdeki emniyetli binalara yerleştirilmesine karar verilir. Aralarında padişahların tahtları, mücevherleri, kutsal emanetleri, Hazreti Muhammed'in sancağı, kılıcı, Hırka-i Saadet'i, Hazreti Osman'ın kanlı Kur'an-ı Kerim'i, Atatürk'ün Samsun'da çıktığı tahta iskelenin de bulunduğu önemli eserler, 48 vagona yerleştirilerek İstanbul’dan Niğde'ye gönderilir. Eserlerin yerleştirildiği tarihi binaların etrafına nöbetçi askerler koyulurken, kimse içeri alınmaz ve konudan kimseye bahsedilmez. Ayrıca eserlerin koruması için Topkapı Sarayı İkinci Müdürü Lütfü Turanbek başkanlığında 30 görevli de aileleriyle birlikte 4 yıl boyunca Niğde’de kalır."

ZEHRA YILMAZ KİMDİR?

Muhabir, sunucu, yapımcı ve yönetmen olan Zehra Yılmaz 2009 yılında muhabir olarak başladığı kariyerinde pek çok özel habere imza attı. 

TV8 haber merkezinde görevliyken, Suriye iç savaşının en kanlı dönemlerine tanıklık etti. Savaşın en sıcak günlerinde bombardıman altındaki pek çok bölgeye girmeyi başardı. Özellikle Halep ve Lazkiye kırsalından hazırladığı haberler ses getirdi.

Arakan Müslümanlarının Myanmar'dan Endonezya ve Malezya'ya uzanan göç hikayelerini ekrana taşıdı.  Arakan Müslümanlarına yönelik şiddetin sorumlusu Budist lider Ashin Wirathu ile karargahında özel röportaj yapan tek Türk gazeteci oldu.  Röportaj dünya basınında da yer buldu.

Nepal depremini yerinde izledi. Sadece yıkımı değil, insan hikayelerinin peşine düşerek, yoksulluk yüzünden evlendirilen çocuk gelinlerin yaşadıkları dramı haberleştirdi.

Avrupa'ya yönelik mülteci akınına farklı bir bakış açısıyla mercek tuttu.  Dünya televizyonlarında ilklere imza attı.

Mültecilerin Edirne'den Almanya'ya uzanan yolculuğuna her ülkede anbean tanıklık etti. Makedonya'da, mültecilerin insanlık dışı koşullarda taşındığı Kara Tren'e kaçak binerek zorlu yolculuklarına eşlik etti.

Türkiye'deki insan kaçakçılarına ilk kez mikrofon tuttu. 5 mülteciyle birlikte Ege Denizi'nde ölüm yolculuğuna çıktı.  Kos Adası açıklarında batan lastik bottaki mültecilerin hayatını kurtardı.  Bunun bedelini Yunanistan'da tutuklanıp, günlerce cezaevinde kalarak ödedi.

Fikri takibi bırakmayarak, kamera arkasında yaşadıklarını ve birlikte yolculuk yaptığı mültecilerin bugünkü hayatını, hazırladığı "Umudun Kanadında" belgeselinde anlattı.

TRT Haber'de hazırlayıp sunduğu Kaos Hattı programıyla, merkezi Londra'da bulunan Avrupa Yayıncılar Birliği (AIB) tarafından verilen onursal ödülün sahibi oldu. Aynı program, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin "en iyi haber program" ödülüne de layık görüldü.

2019 yılında ortak yapımcısı olduğu "Umudun Kanadında" isimli uzun metraj filmi, yerli ve yabancı uluslararası film festivallerinde gösterilmeye devam ediyor. Belgesel film, çeşitli kate-gorilerde ödüle aday gösterildi.

2020 yılında saha prodüktörü olduğu, "Bırakın Kapı Açık Kalsın" isimli uzun metraj belgesel filmi ise halen post prodüksiyon aşamasında. Film, Antalya Altın Portakal Film Festivali "work in progress" dalında finalist oldu.

Zehra Yılmaz, halen Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve yönetmenliğini yaptığı "48 Vagon" isimli belgesel film projesinin yapım çalışmalarını sürdürüyor.

Pek çok üniversitede gençlerin daveti üzerine konferanslar verdi. Konuşmacı olarak katıldığı son konferans ise BBC'nin düzenlediği en başarılı gazeteciler buluşmasıydı. Ayrıca, "Yedinci Gece" adlı kitap çalışmasına devam ediyor.