Gündem
25 Eyl 2020 21:05 Son Güncelleme: 25 Eyl 2020 21:21

Kutnu'yu dünyaya tanıtan Jülide Konukoğlu: "Tekstil firmaları kendilerini tekrar gözden geçirecek"

İnsanlar, alışveriş anlamında, pandemi dönemi ve sonrası alışkanlıklarını değiştirecekler mi?

Gaziantep ve Türkiye için çok değerli olan Osmanlı kumaşı Kutnu’yu dünyaca tanınan bir marka haline dönüştüren Jülide Konukoğlu, tekstil dünyasındaki değişiklikleri Medyaradar’a anlattı.

“Koleksiyonlarda, belki de eskisi kadar çok fazla ürünler yapılmayacak. İlkbahar-yaz, sonbahar- kış koleksiyon terimleri bitip, koleksiyonlar belki de sadece yaz ve kış terimleriyle açılabilir” 

Dünyada tekstil sektörünün diğer sektörler gibi bir değişim ve dönüşüm geçirdiğini ifade eden Kutnia markasının yaratıcısı Julide Konukoğlu,  insanlar markalarının hikayelerini, nasıl üretildiği ve üretim ortamıyla ilgili birçok soru sormaya uzun zaman önce başladığını belirterek “Pandemi dönemiyle birlikte, bu durum daha da güçlendi ve özellikle büyük tekstil firmalarının kendilerini tekrar check edeceğini düşünüyorum. İnsanlar, alışveriş anlamında, pandemi dönemi sonrası alışkanlıklarını değiştirecekler mi?’’ bu konuda çok farklı tezler var. Belki de eskiye oranla, bir kısım insanın çok tüketime dayalı fikirleri değişebilir. Örneğin; ‘’Bir bluz alıp üç defa giyerim ve sonra atarım.’’ gibi düşünceden çok ‘’ Gerçekten, kaliteli bir bluz alırım, üç sene giyerim.’’ gibi düşünce yerini alabilir. Bir de şu şekilde ters bir psikoloji de olabilir. İnsanlar pandemi dönemi sonrası bir hınçla alışveriş te yapabilirler. Açıkçası, bunun her iki örneği de bekleniyor.  

Aslında, tekstil sektörünü bekleyen en önemli şeyin bütün markalarda koleksiyon ve adet sayılarındaki azalmada yaşanacağına dikkat çeken Konukoğlu, “Koleksiyonlarda, belki de eskisi kadar çok fazla ürünler yapılmayacak. İlkbahar-yaz, sonbahar- kış koleksiyon terimleri bitip, koleksiyonlar belki de sadece yaz ve kış terimleriyle açılabilir” şeklinde konuştu.   

Kutnu kumaşından ilhamını alarak, renk, çizgi ve teknik olarak geliştirerek kendi kutnu kumaşını üreterek KUTNİA markasını 2014 yılınında yaratan Konukoğlu, giyim, aksesuar ve ev tekstilinden oluşan koleksiyonu ile yeni bir yaşam tarzı markası yarattı.  

Kutnia markasının hikayesinin 2011 yılında, Gaziantep Büyük Şehir Belediye Başkanı Fatma Şahin öncülüğünde sosyal sorumluluk projesi olak, kutnu kumaşı ile ilgili bir projeyle başladığını anlatan Konukoğlu Kutnu Tanıtım Grubu’nda yaklaşık üç sene başkanlık ettikten sonra Kutnia markasının doğduğunu söyledi.  

Kutnia’nın markasının nasıl doğduğunu anlatan Konukoğlu şöyle konuştu;  

“Aslında, Türkiye’de dokuma ve dokuma kumaşı hakkında çok fazla örneklerimiz var. Ancak tabi ki böylesine geleneksel bir algısı olan kumaşın hak ettiği yere gelebilmesi için folklorik seviyeden çıkarılması, çağdaş beğeniye sunulması, kalıcı talep yaratılması sürdürülebilir bir iş modeli yaratılmasına ihtiyaç duydum.  Bu kumaşı tasarımlarla birleştirip bir marka haline getirmezsek eğer, kutnu kumaşı sadece raflarda klasik haliyle kalıyor ve kullanılmıyor. O günlerde eldeki mevcut kutnu kumaşlarıyla yapılan ürün yelpazesi yalnızca hediyelik eşya, şal, kravat ve papyonla sınırlıydı. Dolayısıyla en büyük hedefim ve amacım, Kutnia markasını kurup kutnu kumaşını raflardan indirip, sosyal hayatımızda ve evimizde üzerimize giyebileceğimiz, evimizde kullanabileceğimiz ürün haline (konfeksiyon, ev tekstili, aksesuar vb.) getirebilmek için bu yola çıktım. Şu anda, KUTNİA markası giyim, ev tekstili ve aksesuardan oluşan koleksiyonları ile yeni bir yaşam tarzı markası oldu. Kutnia markasıyla öncelikli hedeflerim, ülkemiz topraklarından çıkarak kutnu gibi bir değeri global dünyada sevilen ve tercih edilen bir yaşam stili markasına dönüştürmek ve kutnu ustalığı mesleğinin çoğalarak yeni nesillere taşınmasını sağlamaktır.”  

Tekstil sektöründe inanılmaz bir sessizliğin hakim olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, “Müşteri kitlelerimizin şu anda en önemli önceliği kendi ve çevresindekilerin sağlığını korumak olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla, alışveriş yapmak veya sezon takibine geçmek için biraz zaman gerekiyor. Alışveriş yapmak veya gardırobuna bir şeyler almak şu anda insanlar için 5.6. belki de 10-11. sıraya düştü. Dolayısıyla, sektör olarak hep birlikte sessiz bir bekleyiş dönemi yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.   

Tekstil sektörünün geleceğine de değinen konukoğlu, her zaman krizler sonrasında yeni sektörler oluşuyor. Pandemi döneminde de yeni sektörlerin oluşmasını bekliyordum. Tekstil sektörü hemen everişti ve biliyorsunuz ki; herkes maske üretimi yapmaya başladı. ‘’Acaba, maske üretimi dışında tekstilde yeni sektörler oluşur mu? Olabilir, neden olmasın.’’ Yeni bir şeyler yapmaktan çok, belki de yaptığımız şeylerden daha farklı şeyler yapmaya başlayacağız diye düşünüyorum. 

Sektörde herkese bol şans dileyen Konukoğlu Yurt dışında veya yurt içinde hiç fark etmez, tekstil sektöründe tasarımlarla ilgili Türk tasarımcıların daha kuvvetli olmasını arzu ettiğini ifade ederek  bu konuda elimden gelen her şeyi her zaman yapmaya hazır olduğu ifade etti.  

Kutnu kumaşı nedir? 

Kutnu, Gaziantep’te 16. Yüzyıldan beri Gaziantepli ustalar tarafından geleneksel kara tezgahlarda dokunan bir kumaş. En önemli özelliği atkısının pamuk, çözgüsünün ipek floş ipliklerle elde edilen boyuna çizgilerden oluşması ve boyuna çizgilerin imza niteliği taşımasıdır. Hiçbir sentetik madde içermeyen kumaş, nefes aldırıyor ve en önemlisi, söküm işleminden, çözgüsüne, tasarlanmasından dokunmasına tüm aşamalarında kutnu kumaşına birçok ustanın emeği dokunuyor. Kutnu kumaşının dokunması oldukça zahmetli olup ustalık gerektiren birçok aşamadan geçiyor.  

İpeksi kumaşların en eskisi olarak literatürde yer alan kutnu kumaşı günümüzde çok az sayıda usta tarafından dokunabilen kültürel bir miras. Kuşaktan kuşağa aktarılan kültürel miras, toplulukların ve grupların çevreleriyle, doğayla ve tarihleriyle etkileşimlerine bağlı olarak, sürekli biçimde yeniden yaratılıyor ve bu onlara kimlik ve devamlılık duygusu veriyor; böylece kültürel çeşitliliğe ve insan yaratıcılığına duyulan saygıya katkıda bulunuyor. 

JÜLİDE KONUKOĞLU KİMDİR? 

1970 Gaziantep-Nizip doğumlu. Gaziantep Genç İş Adamları Derneği Kadınlar Kurulu Kurucu Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 19 yıldan beri Özel Sanko Okullarında Danışma Kurulu Başkanlığını yürütüyor. 3 yıl Gaziantep Kutnu Tanıtım Grubu Başkanlığını üstlendi. KUTNİA markasının kurucu ortağı olarak görev yapıyor.