Gündem
30 Oca 2011 13:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:00

KURTLAR VADİSİ FİLİSTİN NE ANLATMAYA ÇALIŞIYOR?

Büyük tartışmalarla vizyona giren Kurtlar Vadisi Filistin filmi özünde neyi anlatıyor?

Oyunculukların vasatı aşmadığı Kurtlar Vadisi Filistin, istihbarat örgütlerinin ülke sınırlarını aştığı tezinden yola çıkarak Türkiye’nin ‘dünya devleti’ olduğu imajını işliyor.

Kurtlar Vadisi Filistin aslında aylardır sinema perdelerinde dönen fragmanlarıyla kendisine ait birçok şeyin ipuçlarını veriyordu. Filmi izleyince bir kez daha anlamış oluyorduk ki Batı cephesinde değişen pek bir şey yoktu. Polat ve arkadaşları Ortadoğu turuna Irak’tan sonra Filistin’de devam ediyordu. Aslında konu itibarıyla çok da detaylandırılabilecek bir içerikten bahsetmek de mümkün değildi.

Ufak da olsa değinilen İsrail’in Mavi Marmara Gemisi baskınıyla başlayan, Polat ve arkadaşlarının Filistin’e nasıl girdiği havada kalan, orada bir suikast için bulundukları ima edilen ve sonucunda durmaksızın ama durmaksızın var olan bir aksiyonla seyirciyi kendi içine almaya çalışan bir filmle karşı karşıyayız. Belki de Pana Film ekibi, Hollywood’-un bugüne kadar Rambo karakteriyle yaptığını oldukça cesur bir biçimde ters düz etmek istediler. Çünkü ortada Rambo’nun sözde özgürlük ve demokrasi adına dağıttığı ülkeler gerçeği duruyordu. Bunun Türkçe’sini yapmanın ne mahsuru olabilirdi ki? Bu açıdan baktığımız takdirde Kurtlar Vadisi ekibini eleştirmek elbette haksızlık olurdu. Bugüne kadar sinemanın emperyalizme hizmet ettiği binlerce örnek beyazperdede arzı endam zaten etmişti. Peki bu formülü bir Türk yapımında görmek niye seyirciyi rahatsız etsindi ki?

Amacına hizmet ediyor

Olaya bu şekilde yaklaşırsanız bizce Kurtlar Vadisi Filistin, aynen Kurtlar Vadisi Irak’ta olduğu gibi amacına hizmet etmiş bir bandın ürünü olarak kabul edilebilir. Peki, İsrail Türkiye ilişkilerine sekte vurup vurmaması noktasında filmin içeriğini bir yere oturtturmak ya da ona olması gereğinden daha fazla anlam yüklemek doğru olur muydu? Sanırız bunu da zaman gösterecek. Ama bir gerçek vardı ki artık Türk kahraman karakterler de özgürlük, demokrasi ve barış adına başka ülkelerde cirit atabilir hale gelmişti.

Dizi izleyicileri için tatminkar

Filmin sinematografik anlamda eleştirilebilecek birçok yerini bu satırlar arasına yazmak mümkün. Ama Hollywood standartladaki bitmeyen aksiyo-uyla seyircinin manevi gururunu da okşamayı başaran Kurtlar Vadisi Filistin, bu görselliğiyle hatalarını da örtecek gibi du-uyor. Oyunculukların çok a vasatı aşmadığı, asında aşmasının da beklenmediği bu film Türkiye’nin sözde istih-. barat örgütlerinin artık kendi sınırlarını aşarak bir dünya devleti ihtiyatının oluşmaya başladığına delalet ediyor. Filmin, Kurtlar Vadisi dizisi izleyicileri için, tatminkâr, gerçek sinewy ma seyircisi için vasatı aşma noktasında sorunlar barındıran ama sinemadaki emperyalist yaklaşımların bu topraklarda da kullanılabileceğini gösteren önemli bir örnek olarak sinema tarihinde yer alacağını söyleyebiliriz.

Rasih YILMAZ / BUGÜN