Röportaj
15 Ağu 2010 18:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:33

"KURTLAR VADİSİ BİR SANAT FİLMİ"

'Kurtlar Vadisi Filistin'in başrolünde oynayan Nur Aysan rol aldığı filme övgüler yağdırdı:

'Aşk-ı Memnu'daki 'Peyker' karakteriyle dikkat çekip şimdi de 'Kurtlar Vadisi Filistin'in başrolünde oynayan Nur Aysan rol aldığı filme övgüler yağdırdı: 'Kurtlar Vadisi' aynı zamanda iyi bir sanat filmi, keyifle oynuyorum

Daha önce 'Aşk-ı Memnu' dizisindeki 'Peyker' karakteriyle karşımıza çıkan Nur Aysan, bu kez 'Kurtlar Vadisi Filistin'in kadın başrol oyuncusu olarak ikinci sinema filminde rol alıyor. Necati Şaşmaz, Gürkan Uygun ve Kenan Çoban'la başrolde yer alan Aysan, 'Simone' adlı İsrailli bir tur rehberini canlandırıyor.

ROLE HAZIRLANAMADIM

Nasıl bir film izleyeceğiz?
Çok etkileneceğiniz, şahane bir film izleyeceksiniz. Bir aksiyon filmi ama çok dramatik sahneleri var. Ben çok ağlamam, tutarım kendimi ama burada sahnelere hazırlanırken ağladığım çok sahne oldu.

Oynayacağınız karakterle ilgili de şimdilik sadece adını biliyoruz: 'Simone.' Kimdir, nerelidir?
Annesi-babası İsrailli, ama kendisi ABD vatandaşı, cici, hümanist, ABD kültürüyle yetişmiş bir kızımız. Tur rehberliği yapıyor, turla birlikte Filistin'e gidiyor ve bir şekilde Polat ve ekibiyle bir araya geliyor. Orada yaşanan acıları gördükçe değişiyor.

Biraz köklerini keşfetme hikayesi herhalde?
Öyle de diyebiliriz ama kendini bulma hikayesi demek daha doğru. Bu karakteri oynamaktan dolayı çok memnunum ve heyecanlıyım. İnşallah bu filmle bir yerlere sesimizi duyurabiliriz.

Ne kadar zamanda bu role hazırlandınız?
Bir cuma günü görüşmeye ve deneme çekimine gittim, cumartesi haber geldi, pazartesi buradaydık. Bildiğimiz, anlatmak istediğimiz, anlatamadığımız bir hikayenin içindeyiz aslında. Setimizdeki Filistinli arkadaşımızdan dinliyoruz çok acı hikayeleri. Onların yaralarına merhem olabiliyorsak ne mutlu bize.

 'Simone' neler bırakır sizde?
Çok şey bırakır. Çünkü farklı açıdan düşünmeyi, değişimi ve anlamayı öğreniyorum. Biraz da bana benziyor aslında. Ben de çünkü yapma denilen şeyi yaparım, inatçıyımdır da

İÇİMİZ ÜRPERİYOR
 
Ne söylüyor bu film bize Filistin hakkında?

Çok şey söylüyor. İsrail vatandaşı bir kızın gözünden farklı boyuta giden düşünceleri görüyoruz.

Filistinliler nasıl bakar filme?
Onlar çok işin içinde oldukları, tüm bunları yaşadıkları için üzülürler mutlaka. "Bunları biliyoruz" da diyebilirler ama çok etkilenecekler. Sette Filistinli bir arkadaşımız var, ufak bir rolde oynuyor. O tüm bu hissiyatı biliyor olduğundan bize çok şey katıyor, kendi yaşadıklarını da bizlerle paylaşıyor. O anlatınca içimiz ürperiyor. Yaşamadan bilemeyiz, biz dış gözüz ama filmin içinde sanki orada olanları yaşıyor gibiyiz. Projede yer almamın en büyük sebebi bir yerlere sesimizi duyurabilmek.

'Peyker'le tanındınız. Dizinin bitmesine üzüldünüz mü?
'Peyker' naif, çıtkırıldım biriydi. Tabii kitapta bu kadar yer yok 'Peyker'e. O kadar kötünün arasında bir tane iyi olsun demişler, o da 'Peyker' olmuş işte. 'Aşk-ı Memnu'nun bendeki yeri apayrı. Bittiği zaman çok güzel bir noktada bıraktığımız için çok sevindim ama artık o arkadaşlarımla aynı setin içinde çalışamayacağız. Buna çok üzüldüm.

'Aşk-ı Memnu'da oynarken size "Keşke 'Bihter'i oynasaydı" diyenlere "O rolü oynayamazdım, uygun olmayan sahneler vardı" demişsiniz.
Ben bunu söyledim ama Beren de oynarken çok rahat değildi. Ancak çok güzel canlandırdı. Bir sinema filminde olursa ben de oynarım. Yani bunun çeşitli yolları var. Sen illa ki çırılçıplak soyunup sevişmek zorunda değilsin. Ama dizide oynamam.

Dizide insanların evine konuk olma durumu var o yüzden mi?
Evet, sinema daha farklı, büyülü bir şey. Ama insanlar dizileri çocuklarıyla izliyor. O yüzden yapmam ama başkalarına yapıyorlar diye laf etmek kesinlikle doğru değil.

İyi bir evliliğiniz var, çocuk düşünüyor musunuz?
Şimdilik düşünmüyorum, bir tane var zaten. Ama fikrimi değiştirebilirim. Benim böyle gelgitlerim var. Örneğin keşke bizim ülkemizde kolay olsa da çocuk evlat edinebilsem. Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan bir tane alabilsem ama çok fazla şart var. Annenin çocuk sahibi olamaması gerekiyor, çok uzun süre o aile araştırılıyor. En büyük hayalim bu mesela. Çocukları çok seviyorum ama şimdilik biraz uzaktan bakıyorum.

HER ŞEYİ SETTE ÖĞRENDİM

Oyuncu olmanın en çok nesini seviyorsunuz?
Ruh var oyunculukta, farklı insanlar var, farklı insanların dünyalarına giriyorsunuz ve onları izleyiciyle buluşturuyorsunuz. Bu benim acaip hoşuma gidiyor. Hiç olmayan bir karakterin içine giriyorsunuz. Her insanın içinde iyilik vardır, kötülük vardır, kin vardır, ne bileyim mazoşistlik vardır... Ama bunu kimi bastırır, kimi açığa çıkartır. Sen o yazılan karakterde onu dışarıya çıkarıyorsun. İzleyici seni ya çok beğeniyor ya da nefret ediyor. Oyunculuğu sette öğrendim de diyebilirim. Ama şimdi eğitimini almak istiyorum. Haliç Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimine bu sene başlayacağım inşallah.

Hep oyunculuğa mı devam edeceksiniz, moda da okumuşsunuz?
Oyunculuğu çok seviyorum ama okuduğum bölümü, yani moda tasarımını da işimde kullanmak istiyorum. Belki ikisinin birleşeceği bir iş olabilir. Bir dönem filminde kostüm tasarlamak mesela... Çok istiyorum. Örneğin 'İnci Küpeli Kız'ın kıyafetlerini keşke ben tasarlasam" dediğim oldu yani.

'BAL'I ÇOK BEĞENDİM

İlk sinema çalışmanız neydi?
Bu ikinci sinema çalışmam. İlkinin çekimleri bitti, buraya geldim. 'Gişe Memuru', bir sanat filmi. 'Kurtlar Vadisi Filistin'le aynı anda gösterime girecek. Bence 'Kurtlar Vadisi' de çok büyük bir sanat filmi.

Sinemada sanat filmi ayrımı nasıl yapılır?
Bir yerlere bir şeyler anlatabiliyorsak sanattır. 'Kurtlar Vadisi' de bence sanat filmi, 'Gişe Memuru' da.

'Gişe Memuru'nda nasıl bir rolde oynuyorsunuz?
Filmde gişe memuru Kenan'ın hayalindeki kadın anlatılıyor. Hayaldeki bir kadını oynuyorum yani.

Sinemada beraber çalışmak istediğiniz başka isimler var mı?
Bu yıl en fazla beğendiğim film 'Bal'dı, Semih Kaplanoğlu'yla çalışmayı çok isterim mesela.

Daha önce Kurtlar Vadisi'nin takipçisi miydiniz?
Sekiz sene oldu 'Kurtlar Vadisi' başlayalı ve sıkı bir takipçisiydim her zaman. Bir ara maalesef dizi nedeniyle bocaladık ama sıkı takipçisiyim.

SÜS BEBEĞİYDİM, ÇAMURLU KIZ OLDUM

Bu filmde aksiyon sahnelerinde de oynuyorsunuz. Zorlanıyor musunuz?
Süs bebeğiydik, şimdi olduk çamurdan kız. Çok çok mutluyum böyle aksiyon sahnelerinde olduğum için. Burada dövüş teknikleri öğreniyorum. Benim öyle bir sahnem yok ama öğreniyorum. Bu sette herkes çok şey katıyor bana. Burası benim için bir okul, öyle görüyorum. Daha önce aksiyon sahnesinde hiç oynamamıştım. Tabii ki zorladı ama çok iyi bir ekip var. Erdem Ergüney kast direktörü ve oyuncumuz. Bu filmde oynamıyor ama dizide oynuyor, o çok yardımcı oluyor. Hiçbir arkadaşım sakınmıyor bilgisini, ilgisini, alakasını. Burada anladım ki kariyerim bambaşka yere gidiyor.

Mavi Marmara gemisiyle bağlantılı sahneler var mı filmde?
Filmde var o hikaye. Ama nasıl olacağını izleyip göreceğiz. Filmin izleyicileri için sürpriz olsun.

SABAH