Gündem
09 Tem 2014 17:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:26

Kürt gazeteciler hakim karşısında!

'KCK Basın Komitesi' adı altında yürütülen ve bir çoğu 2 yılı aşkın süre tutuklu kalmalarının ardından tahliye olan 46 gazetecinin yargılandığı davanın ilk duruşması yarın görülecek.

KCK Basın Komitesi' adı altında yürütülen ve bir çoğu 2 yılı aşkın süre tutuklu kalmalarının ardından tahliye olan 46 gazetecinin yargılandığı davanın ÖYM'lerin kaldırılmasının ardından ilk duruşması 10 Temmuz'da görülecek.

Duruşmada gazetecilerin avukatları, ÖYM'lerde yapılan yargılamalardaki hukuksuzluklara dikkat çekerek gazetecilerin beraatını isteyecek.  'KCK' adı altında yürütülen operasyonların 2011 yılı Aralık ayında hedefi olan Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım gibi Kürt özgür basın kurumlarına yapılan operasyonda bir çoğu tutuklanan ve 2 yılı aşkın süre tutuklu kalan 46 gazeteci, Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasının ardından davayla görevlendirilen İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 10 Temmuz'da bir kez daha mahkemeye çıkacak. Daha önce Özel Yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın görülecek duruşmasında gazetecilerin avukatları, ÖYM'lerin yaptıkları tüm işlemlerin hukuksuz ve geçersiz olduğunu belirterek gazetecilerin beraatını ve yargılamanın durdurulmasını talep edecek. 

Avukatlar ayrıca ÖYM'ler tarafından hukuka aykırı olarak toplanmasına rağmen iddianamede yer alan 'delillerin'v de iddianameden çıkartılmasını isteyecek. Duruşmaya yargılanan gazetecilerin yanı sıra gazetecilerin avukatları ve gazeteci örgütlerinin temsilcilerinin de katılması bekleniyor. 

Kürt özgür basın kurumlarına 21 Aralık 2011'de yapılan operasyonlarda 46 gazeteci gözaltına alınmış 32 gazeteci tutuklanmıştı. Yaptıkları röportajlar, haber kaynakları ile görüşmeler, köşe yazıları suç delili olarak gösterilen gazetecilerden 17'si 2 yıl süre içerisinde devam eden duruşmalarda tahliye edildi. ÖYM'lerin kaldırılmasını düzenleyen yasanın çıkmasının ardından dava dosyası, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verildi. Dosyaya bakan yeni mahkeme heyeti, 26 Şubat'ta dava dosyası ile ilgili tensip kararını açıkladı ve tutuklu gazeteciler Mazlum Özdemir, Seyhmus Fidan, Hüseyin Deniz, Nevin Erdemir, Semiha Alankuş, Kenan Kırkaya, M. Emin Yıldırım ve Haydar Tekin'in tutuklu kaldıkları süre ve mevcut delil durumunu dikkate alarak serbest bırakılmasına karar verdi. Ardından Haziran ayında da gazeteciler Mikail Barut, Nurettin Fırat, Ertuş Bozkurt, Turabi Kişin, Ramazan Pekgöz, Yüksel Genç ve Davut Uçar hakkında tahliye kararı çıktı. Gazetecilerin tümü serbest kalırken gazeteci Mikail Barut hakkında başka bir davadan hüküm bulunduğu gerekçesiyle serbest bırakılmadı.