Kürk Mantolu Madonna'nın izi bulundu!

Usta yazar Sabahattin Ali'nin bugün bile 'Çok satanlar' listesinden düşmeyen kitabı Kürk Mantolu Madonna'nın, Franz Kafka'nın 1915'te yayımlanan Dönüşüm kitabıyla arasındaki ilginç bağ dikkat çekti.

Kürk Mantolu Madonna'nın izi bulundu! - Sayfa 1

Türk edebiyatının efsaneleşen isimlerinden Sabahattin Ali'nin ölümsüzleşen eseri Kürk Mantolu Madonna romanında Maria Puder ve Raif Efendi'nin aşkı anlatılıyor.

111
Kürk Mantolu Madonna'nın izi bulundu! - Sayfa 2

Raif Efendi'nin içsel yolculuğunu aşk ile sarıp sarmalayarak okuyucuya sunan roman, ilk olarak 1940 yılında Hakikat gazetesinde “Büyük Hikaye” başlığı altında 48 bölüm olarak yayımlandı, sonra 1943 yılında Remzi Kitabevi tarafından basıldı.

211
Kürk Mantolu Madonna'nın izi bulundu! - Sayfa 3

Romanda, 20'li yaşlarında babasının isteği üzerine gittiği Berlin'de, sanata olan ilgisi sayesinde bir sanat galerisini ziyaret eden Raif Efendi, galerideki tablolar arasında bir sanatçının otoportresini görür ve tablodaki kadını hiç tanımamasına rağmen platonik olarak aşık olur. Bu tablo onda daha önce hiç hissetmediği duygular uyandırır. Raif Efendi tablodaki portrenin, Andrea Del Sarto tarafından yapılmış "Madonna delle Arpie" isimli tablodaki Madonna'nın portresine benzediğini düşünür. Tabloya o kadar hayran olur ki fırsat buldukça tabloyu görmeye gider, fakat başka gözlerin onu takip ettiğini fark etmez. Artık ritüel halini alan bu tabloyu seyretme seansınlarından birinde bir kadın onun yanına gelir. Bu kadın, tablonun sahibi olan sanatçı Maria Puder'dir. Bir tablodan başlayan aşkı anlatan roman için Sabahattin Ali’nin Andrea Del Sarto imzalı "Madonna delle Arpie" tablosundan ilham aldığı biliniyor.

311
Kürk Mantolu Madonna'nın izi bulundu! - Sayfa 4

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ali Şükrü Çoruk ise sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla Kürk Mantolu Madonna'nın Franz Kafka'nın 1915'te yayımlanan Dönüşüm kitabıyla arasındaki ilginç bağı dile getirdi.

411