Polemik & Kulis
22 Haz 2021 08:00 Son Güncelleme: 22 Haz 2021 08:07

Krizle birlikte oy kaybeden AK Parti taban kaygısı yaşıyor! ‘2023 son iktidar seçimi mi olacak?’

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu, ekonomideki kötü gidişat, işsizlik ve kur artışları nedeniyle AK Parti içinde büyük tedirginlik başladığını yazdı.

2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine doğru AK Parti içinde “taban kaygısı” yaşanmaya başlandı. Ekonomik kriz, “orta kesim” diye adlandırılan kesimin kur artışlarından olumsuz etkilenmesi gibi nedenlerle “AK Parti’nin giderek oy kaybettiğine” dikkat çekiliyor. Parti içinde “2023 AK Parti’nin son iktidar seçimi mi olacak? Jübileye mi hazırlanıyoruz” değerlendirmelerinin yapıldığı kaydediliyor.

‘OY KAYBI’ NEDENİYLE…

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre; parti yönetiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile “ekonomi ile ilgili görüşlerini paylaşmaktan geri durduğu, tartışmaya açılmadığı” dillendirilirken, AK Parti’nin yaptırdığı anketlerin “oy kaybı” nedeniyle artık paylaşılmadığına işaret ediliyor.

TURİZMLE ÇIKIŞ PLANI

Parti içinde salgının tüm dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte hükümetin swap anlaşmalarında zorlandığı vurgulanıyor. Bu durumun ekonomik krizi derinleştirdiği, kriz üzerinden iktidara yüklenen muhalefetin güçlendiği ifade ediliyor.

Partililerin ekonomi ile ilgili halktan iktidara olan tepkiler konusunda “Cumhurbaşkanı Erdoğan’la tartışmaya girmekten kaçındığı, partinin suskunluğa büründüğü” dillendiriliyor.

Erdoğan’ın ise “bu sıkışmışlıktan turizmi canlandırarak kurtulmaya yönelik hamleler içinde olduğu” belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı’nın da “salgının turizm üzerindeki etkisini hafifletmek amacıyla da aşılamaya hız verdiğine” dikkat çekiliyor.

AK Parti’de “2023 seçimlerinin önceki seçimlere benzemeyeceği” yorumları yapılıyor. Parti içindeki “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki yıla kadar süreci toparlayabileceğini düşünüyoruz. Gerekli swap anlaşmaları da salgının etkisini yitirmesiyle birlikte yeniden gündeme gelecektir.

Ancak bu seçimlerde iktidarın zorlanacağı açık. 2023 ekonomi seçimleri olacak. Taban nasıl toplanacak? Bu sorunun yanıtı aranıyor. Tabanın yeniden AK Parti’ye yönelmesinin en büyük etkisi ekonomi olacak. Ekonomide toparlanma yaşanamazsa, jübileye mi hazırlanıyoruz diye soruyoruz” söylemleri dikkat çekiyor.

YEREL YÖNETİM HAMLESİ

AK Parti’nin “yerel yönetimler üzerinden muhalefete yükleneceği” kaydedilirken Erdoğan’ın, Antalya’daki konuşmasında, “yerel yönetimler üzerinden siyaset yapılacağının işaretini verdiği” belirtiliyor. Bu kapsamda da AK Parti’nin, yerel yönetimler yasa teklifini vakit geçirmeden TBMM’ye sunmayı amaçladığı ifade ediliyor.

AK Parti’nin, teklifinde “imar bölgelerindeki değişikliklerin, değişiklik yapıldığı bölgede ilan edilmesi zorunluluğu, ilçe belediyeleri ile il belediyeleri arasında sorun teşkil eden ilaçlama, mezarlık hizmetleri, çöp toplama hizmetleri, asfaltlama hizmetleri gibi yetki kargaşasına son vermek” gibi hükümler yer alıyor. Teklifin, “AK Parti’yi, hem genel seçimlerde hem de yerel seçimlerde güçlendireceği” konuşuluyor.

ANKETLER PAYLAŞILMIYOR

AK Parti’nin yurttaşların nabzını tutmak için sürekli anket yaptırdığı biliniyor. Ancak son dönemde AK Parti’de yapılan anketlerin “paylaşılmadığına” işaret ediliyor. Bunun, “AK Parti’nin yaşadığı oy kaybından kaynaklandığı” vurgulanıyor.