Gündem
09 Kas 2009 23:20 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:57

KRİZ SANAL ALEME YARADI!.. İNTERNETTEKİ ARKADAŞLIK SİTELERİNE TALEP PATLADI!..

Tüm dünyayi etkisi altına alan küresel krizde isyerleri kapanıp en "sağlam" bilinen markalar bile sarsılırken tüm dünyada iliski ve arkadaslik sitelerinde tam tersine talep patlamaları yasanıyor.

90´larin ortalarinda ilk ortaya çıktıklarinda çaresiz insanların basvurduğu bir yöntem olarak damgalanan iliski ve arkadaslik siteleri, aradan geçen 15 yıla yakın sürede es veya arkadas arayanlar için standart hale geldi. Günümüzde ABD´deki evliliklerin %15´i internet üzerinde baslayan iliskilerin sonucunda ortaya çıkıyor. Üstelik, küresel kriz sonucunda tüm dünyada bu sitelere olan ilgide yoğun bir artış söz konusu.

Dısarı çıkmanın para harcamakla es anlamlı olduğu bu noktada barda otururken harcadığınız zaman süresince tanısacağınız  2-3 kisi varken arkadaslık sitelerinde birileriyle iletisim kurmak hem zamandan tasarruf, hem de daha ucuz, üstelik daha da güvenli. İnternet üzerinden tanisma ve arkadaslık konusunda dünyadaki genel trendi takip eden Türkiye´de arkadaslik sitelerenin Türkiye´de 10 yila yakin bir geçmisi var. 2000 yılında bu konuda kurulan ilk Türk site olan siberalem.com, 900.000´i aktif 12 milyon üyesi ile en büyük internet arkadaslık sitesi olmaya devam ediyor.


Siberalem.com´un direktörü Ayse Gözde Ekmekçi´nin krizin ülkemizdeki bulusma ve arkadaslik siteleri üzerine etkileri hakkındaki gözlemleri söyle: "Krizle birlikte, dısarı çıkmak iyice masraflı olmaya basladı. Süslenip dısari çıkmak, bir kafeye, bara gidip bir seyler yemek içmek yerine insanlar arkadaslık sitelerinin basına geçiyor. Bu sitelerde bir bar veya cafede harcanacak 2 içecek ya da 2 sinema bileti parasına bir ay boyunca vakit geçirmek, bir sürü insanlar tanısmak mümkün. Üstelik üzerinizde eski esofmanlariniz bile olabilir! İnsanlar krizle birlikte arkadaslık sitelerine daha fazla yöneliyorlar. İssizlik artışı sosyal yasamında kısılmasi anlamina geliyor ve bu siteler daha çok kisiyle bulusma imkani vermelerinin yanı sıra bunu daha da ucuza sağlıyorlar. İnternette tanısmak, diğer tanısma ortamlarına göre - hız bakımından - iliskiye 3-0 önde baslamak anlamına geliyor. Zaten profil ve mesajlasmalar sayesinde birbiriniz hakkinda çok sey öğrenmis oluyorsunuz. Son dönemde siberalem.com´un trafiğinde belirgin bir artıs var. Ekim ayından bu yana, aktif üye sayisi %10, sayfa gösterimi ve atılan mesaj sayisi %15 oraninda arttı."


Dünyanin ilk internet tanısma ve arkadaslık sitesi match.com´un Genel Müdürü Mandy Ginsberg´e göre insanlar kaygılı ve finansal fırtınayı birlikte atlatabilecekleri birilerini bulmak istiyorlar. "İnternet üzerinde tanismak, barda hatta birStarbucks´ta birilerini bulmaya çalısmaktan daha ucuz. Daha çok sayıda bekar internette arkadas bulunmaya basladıkça daha seçici hale geliyorlar. Masraflı olduğu için, ilk randevu konusunda daha dikkatliler artık." Match.com son 7 yilin en güçlü ve en kazançlı dönemini bu ekonomik kriz içinde içerisinde yasamakta! Sitenin Avrupa´daki üye sayısı 2009 yili Ocak ayinda 2008´in Ocak ayina göre % 26 artıs kaydetti.


İnternet arastırma sirketi Hitwise.com´a göre en büyük artıs ücretsiz hizmetlerin kullanımında ortaya çıkıyor. İnsanlar daha az çalıstıklarından daha fazla zamana sahipler ve ayni sebepten paralı sitelere para harcamaya daha az meyilli olduklarından ücretsiz sitelerin kullanıcılarında % 57´lik bir artıs gerçeklesmis!


1,5 milyar dolarlık pazar


Washington Post gazetesi ekonomik krizin romantik eylemleri de etkileyeceğini iddia ediyor ancak online dating´i bu durumun dısında tutuyor. 2007'de 1 milyar dolar barajını geçen ABD'deki arkadaslık sitelerinin bu yılki hedefi reklam gelirlerin kriz nedeniyle düsük oranlarda artacağı beklentisine rağmen tam 1,5 milyar dolar!


Krizin getirdiği karların yanında en önemli değisiklik ise bu arkadaslık sitelerin karsı olan algıamadaki farklılık.  Çarpıcı bir  örnek İngiltere´den: İlk baslarda bu sitelerin kullanımı  %60´lık bir kesim tarafindan "utanılacak mesele" olarak görülürken bu oran %20´nin altına  inmis durumda. Arastırma firmasi Jupiter, geçtiğimiz yil içinde İngiltere´de çıkılan k24 milyon "ilk bulusma"yı arastırmış  ve  her 10 ilk bulusmadan 7sinin internet üstünden ayarlandığını saptamıs. Her yıl 120.000´den fazla evliliğin bu sitelerde baslayan iliskilerden sonucunda ortaya çıktığı ABD´de ise Nüfus İdaresi (US Census Bureau), ABD´deki 100 milyonluk eriskin bekar nüfusun %40´inin bir iliski sitesine üye olduğunu belirlemis!