Ekonomi
10 Mar 2023 12:05 Son Güncelleme: 10 Mar 2023 12:08

Kripto piyasalarda kan kaybı: Bitcoin 3 ayın dibinde!

Fed Başkanı Jerome Powell'ın dolar değerlenmesinde agresif tutum sergilemeye hazır oldukları şeklinde yorumlanan konuşmalarının ardından 22 bin doların altına gerileyen Bitcoin bu sabah yaklaşık 3 ayın ardından ilk kez 20 bin doların altını gördü.

Ocakta yaklaşık yüzde 40’lık bir ralliyle yükselen Bitcoin, son günlerde yaşanan gelişmelerle geriledi. Fed Başkanı Powell’ın ABD Senatosu'nda yaptığı konuşmada şahin tonun öne çıkmasıyla Bitcoin, Ethereum ve altcoinlerde satış ağırlıklı bir seyir izlendi. 

KRİPTODA SİLVERGATE ETKİSİ

ABD’de iki finans kurumunun yaşadığı problemler de, Wall Street’te ve kripto varlık piyasalarında endişe yarattı.

İlk olarak kripto piyasalara odaklı faaliyet gösteren Silvergate Capital çarşamba günü operasyonlarını sonlandırmayı ve bankasını tasfiye etmeyi planladığını açıklamıştı. Şirket bünyesindeki tüm mevduatları tam olarak geri ödemeyi planladığını da bildirmişti.

ABD’nin en büyük kripto odaklı bankası haline gelen Silvergate’in elinde 14 milyar dolara ulaşan bir mevduat bulunuyordu. Ancak Fed’in agresif faiz artışlarının yanı sıra FTX’in kasım ayında yaşadığı çöküş bankada önemli bir hasara neden oldu.

13 OCAKTAN BU YANA İLK DÜŞÜŞ

Bitcoin bu sabah 13 ocaktan bu yana ilk kez 20.000 doların altına geriledi. Dünyanın en büyük kripto parası TSİ 8.00 itibarıyla günlük yüzde 8.4'lük değer kaybıyla 19.910 dolara kadar düştü.

Öte yandan benzer şekilde Ethereum da bugün yüzde 7.9 gerileyerek 1.417 dolara düştü.

Bitcoin'deki sert gerileme piyasa genelinde yayıldı. Binance Coin günlük yüzde 6, Ripple yüzde 3.7, Cardano (ADA) yüzde 3.4, Polygon yüzde 4.7, Dogecoin ise yüzde 8.5'lik düşüşler kaydetti.