Ekonomi
01 Oca 2022 12:06 Son Güncelleme: 01 Oca 2022 12:07

Kripto parada 9 kritik uyarı

“Kripto Varlıkların Vergi – Muhasebe ve Denetim Yönünden İncelenmesi” raporunda dikkat çeken uyarılar yer alıyor.

Blockchain Türkiye Platformu (BCTR), “Hukuk, Düzenlemeler ve Kamu İlişkileri Çalışma Grubu” bünyesindeki Vergi, Muhasebe ve Denetim Alt Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “Kripto Varlıkların Vergi – Muhasebe ve Denetim Yönünden İncelenmesi” raporu yayımlandı.

Detaylı bir çalışma ile hazırlanan “Kripto Varlıkların Vergi – Muhasebe ve Denetim Yönünden İncelenmesi” raporunda bu konuda dikkat çeken uyarılar yer alıyor. Önerilerden biri de kripto paraların hukuki alt yapısı ve dolandırıcılığın önüne geçilmesine imkan sağlayan yöntemlerin sıralandığı bölüm oldu. 

Eczacıbaşı Holding Denetleme Kurulu Üyesi Tayfun İçten koordinatörlüğünde, Blockchain Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı sunuşuyla hazırlanan raporda alınacak önlemlerle ilgili önerilerde şu maddeler yer aldı:

1. Kripto para tanımının ve kripto para ihracını gerçekleştirecek, alım satım işlemlerine aracılık edecek ve online cüzdan hizmeti sunacak şirketlerin hukuki tanımının belirlenmesi ve ilgili kanunun yayınlanması önemlidir. 

2. Kripto para tanımını belirlerken kripto paralarının ihraç edilme amacına yönelik olarak belli kategoriler altında sınıflandırılması. Örneğin, ödeme aracı (payment token, emoney token, exchange token), yatırım amaçlı (security token) ve kullanım amaçlı (utility token) ya da hibrit token şeklindedir. Bununla birlikte ihraç edilen coin/tokenlerin varlığa dayalı ya da algoritma temelli ayrımının da açıkça düzenlemelerin kapsamına dahil edilmesi gerekmektedir. 

3. Kripto varlık ekosisteminde faaliyet gösterecek tüzel şirketlerin kamu otoriteleri tarafından lisanslama sürecine tabi tutulması gerekmektedir. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları da lisanslama sürecine tabi olmalıdırlar ve faaliyet izinleri birincil piyasa, ikincil piyasa ya da yüzeysel (tangential) şeklinde yasal düzenleme ile ayrıştırılmalıdır. 

4. Alım satım işlemlerine aracılık eden (virtual asset service providers) hizmet sağlayıcı işletmelerin lisanslama süreci kripto varlık ve itibari para arasında takas, kripto paralar arasında takas, kripto para transfer işlemleri, kripto varlık saklama hizmetleri ve başkası adına kripto varlık işlemlerinin yönetimi gibi faaliyet alanlarına göre ayrıştırılmalıdır. 

5. Yasal düzenlemelerin geliştirilmesinde regülatörler tarafından kripto varlık ekosisteminde yer alan paydaşların da fikri alınmalıdır. 

6. Online cüzdan hizmeti sunacak şirketlere yönelik müşterilerin korunması yasal düzenlemeler ile sağlanmalıdır. 

7. Vergi mevzuatında kripto para işlemlerinden kaynaklı gelirlerin vergilendirilmesi ile ilgili düzenlemeler eklenmelidir. 

8. Yasa dışı faaliyet gösteren coin ihraççıları, aracılar ve yatırım şirketleri ile mücadele edilmelidir. 

9. Olası kayıp ve iflas durumlarına karşın müşterinin korunması kapsamında mevduat sigortalarında olduğu gibi tasarruf sahiplerini koruyan kripto para sigorta fonları oluşturulmalıdır.

ETİKETLER
#kripto para