Dünya
25 Tem 2022 14:25 Son Güncelleme: 25 Tem 2022 14:25

Kremlin’den flaş ‘tahıl koridoru’ açıklaması! ‘Limanlardaki operasyon…’

Kremlin'den Rus güçlerinin Odessa limanlarına yönelik saldırısına ilişkin açıklama yapıldı. Kremlin Sözcüsü Peskov, " Odessa Limanı'ndaki askeri altyapıya yönelik operasyon, tahılın çıkarılmasını engelleyemez" ifadelerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Odessa Limanı'ndaki askeri altyapıya yapılan atışların "gıda anlaşmasının'" hükümlerinin uygulanmasında yer alacak altyapıyla ilgili olmadığını ve Ukrayna tahılının çıkarılmasını etkileyemeyeceğini söyledi.

Basın mensuplarının bu operasyonun gıda anlaşması üzerindeki etkisini sormasına cevaben Peskov, "Bu (operasyon), sadece askeri altyapıyla ilgili. Bunun, anlaşmaların uygulanması ve tahılın çıkarılması için kullanılacak altyapıyla hiçbir ilgisi yok. Bu nedenle, bu durum tahıl çıkarma sürecinin başlamasını hiçbir şekilde engelleyemez ve engellememeli" ifadelerini kullandı.

TAHIL SEVKİYATI ANLAŞMASI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, 22 Temmuz'da İstanbul'da, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalanmıştı.

RUSYA, İSTANBUL'DAKİ ANLAŞMADAN BİR GÜN SONRA ODESSA'YI VURMUŞTU

İstanbul'da Ukrayna ile Rusya arasında varılan "tahıl koridoru" anlaşmasından bir gün sonra, Ukrayna'nın önemli liman kentlerinden Odessa patlamalarla sarsılmıştı. Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'yı saldırıdan sorumlu tutarak, limandaki ambarların kasıtlı olarak hedef alındığını söylemişti. Ordu yetkililerinden Natalya Humenyuk, "Limanın altyapısında ciddi bir hasar yok. Oldukça pahalı füzeler kullanılmış, bunlar çok sık olarak kullanılmıyor. İsabet güçleri çok yüksek. Dolayısıyla bilerek limana ateşlenmişler" demişti.