Ekonomi
07 Kas 2023 09:02 Son Güncelleme: 07 Kas 2023 09:05

Krediye erişim zorlaştı; takas geri döndü

Fabrikalar ve tavuk çiftlikleri bile ilan sitelerinde takasa açık durumda...

Faiz artışı ve bankaların kredi freni finansmana erişimi zorlaştırınca "takas" yöntemi geri geldi. Emlak sitelerinde konuttan taksi durağına kadar pek çok ilan takasa çıktı. Sektör temsilcileri galeriden otomobil almak isteyen bazı kişilerin dahi takas aracılığıyla araç aldığını aktardı.

Finansmana erişim zorlaşınca vatandaş çareyi takasta buldu. Ellerindeki satamayan pek çok işi konut, arsa, tarla, otomobil, hatta iş yerlerini değiş tokuş ediyor.

Emlak sitelerinde binlerce konut, otomobil, arsa, tarla, iş yeri takasa çıkmış durumda. Satışa çıkan ve takas kabul edilen mülkler arasında lüks villalar, fabrikalar, tarlalar, çiftlik evleri, hatlı ticari taksi ve taksi durağı da bulunuyor.

Taksi durağından villaya takasa açık
Dünya gazetesinin haberine göre, İstanbul, gayrimenkul ve otomobil takasında öne çıkarken, Ankara, İzmir, Tekirdağ, Balıkesir gibi çok sayıdaki şehirde de takas ilanları dikkat çekiyor.

Konut takasında fiyatlar 1 milyon TL ile 70 milyon TL arasında değişirken, emlak ilanlarında oturumluk ve yatırımlık kira getirili daireler; dükkan, arsa, tarla ve araç karşılığında takasa açık durumda.

Emlak platformlarında dikkat çeken ilanlar arasında, 3 milyon TL değerinde taksi durağı, İstanbul Ataşehir’de 13,5 milyon TL’ye 3+1 daire, Pendik’te 4+1 dubleks, Başakşehir’de 9 milyon TL’lik 4+1 daire, konut ve araç takasına açık olarak yer alıyor.

Tripleks köşk lüks araçla takas
Lüks mülkler de takas kabul eden gayrimenkullerden. Üsküdar’da 101 milyon TL değerinde Boğaz manzaralı tripleks köşk, İstanbul Anadolu Yakası veya Bodrum’da gayrimenkul veya lüks araçla takasa açık durumda.

Yine Antalya’da 23 milyon liraya 4+1 havuzlu lüks villa, Nişantaşı’nda 44 milyon liraya havuzlu lüks daire, Beylikdüzü’nde 32 milyon liraya ikiz villa, İzmir’de 12 milyon liraya villa, Yalova’da 15,5 milyon liraya çiftlik, Şile’de 11 milyon liraya villa, Bahçelievler’de 11 milyon liraya 5+2 dubleks, daire, arsa ve araç takası kabul eden mülklerden.

Yine Beylikdüzü’nde site içinde 70 milyon lira değerinde 13 daire, İstanbul’da ofis, dükkan, imarlı arsa karşılığında takas kabulüyle ilana çıkmış durumda.

Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç Demir, son 10 gündür gayrimenkul sektöründe takasın hareketlendiğini söyledi.

Kredi çekemeyen ancak yerini satmak isteyen mülk sahiplerinin, karşılıklı gayrimenkul değiş tokuşu için masaya oturmaya başladığını söyleyen Demir, "Mesela 400 metrekarelik 30 milyon TL değerindeki bir dükkan almak için, 100 metrekarelik 10 milyon TL’lik dükkan, üzerine otomobil takası için mülk sahipleri karşılıklı görüşüyor. Kalan tutarı, elinde dövizi ya da TL’si varsa 4 taksitte vade yapıyor" dedi.

Emlak sitelerindeki ilanlardan yapılan belirlemelere göre, Bolu’da 25 milyon TL değerinde tavuk çiftliği, İstanbul’da ev, dükkan, araç takasına açık. Yine Ankara’da 140 milyon TL değerinde fabrika, Akçakale’de 50 milyonluk mısır fabrikası, Konya’da 24 milyon TL’ye 4 katlı mağaza, ana cadde üzeri arsa, daire ve araç takasına açık durumda.

ETİKETLER
#kredi #takas