Ekonomi
08 Eyl 2023 13:23 Son Güncelleme: 08 Eyl 2023 13:25

Kredi kartında yeni dönem mi? Bankalar 'sınır' sinyali verdi

Kredi kartı kullanımına sınır getirileceği iddialarıyla ilgili dün bankalar müşterilerine iki ayrı mesaj gönderdi. Peki bu mesajlar ne anlama geliyor? Ekonomi uzmanlarından dikkat çeken yorumlar geldi.

Önceki gün açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) kredi kartı kullanımının yeniden düzenleneceğine ilişkin ifadenin yer alması sonrası dün sabah saatlerinde birçok banka, özellikle yüksek limitli kredi kartı sahiplerine kart limitlerinin düşürüldüğüne ilişkin mesajlar gönderdi.

Daha sonra ise bu mesajların ‘sehven’ gönderildiğine ilişkin yeni mesajlar, kart kullanıcılarının cep telefonlarına düştü.

Milliyet'in haberine göre ikinci mesajda, ilk mesajın yanlışlıkla gönderildiği belirtilse de gerek kart sahipleri gerekse de ekonomi uzmanları, bu durumu, “kart kullanımına sınır getirileceği” şeklinde yorumladı.

Kart kullanımının tüketim talebini dengeleyecek şekilde yeniden düzenleneceği bildirildi.

NTV'ye konuşan Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, "Kredi kartı bir çeşit tüketiciye açılan kredidir. Genel anlamda iç talebi sınırlamaya dönük bir eğilim görüyoruz. Taksit sayıları düşürülebilir, belli ürün kategorilerinde bu tamamen kaldırılabilir. Bu tür uygulamalar görebiliriz" dedi.

Aslanoğlu, "Faizler artırılabilir. Bunu kredi gibi kullanan vatandaşlar açısından daha fazla frenleyici bir işlev görebilir bu tür adımlar. Sonuçta ya miktarsal ya da fiyat anlamında talebi düşürmeye dönük politikaların yansıması" yorumunu yaptı.