Dünya
16 Mar 2022 18:28 Son Güncelleme: 16 Mar 2022 18:51

Kraliçe Elizabeth'ten Rusya'ya kültürel boykot

Rusya'nın Ukrayna'nın işgaline yönelik tepkiler sürerken Kraliçe Elizabeth’in resmi sanat koleksiyonundan tarihi parçaların Moskova'ya gönderilmesinden vazgeçildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgaline tepkiler sürüyor. Rusya'ya yönelik siyasi ve kültürel yaptırımlar bir yenisi daha eklendi. İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in resmi sanat koleksiyonu da Rusya’ya yönelik yapılan kültürel boykota dahil edilerek üç tarihi kılıcın başkent Moskova’da sergilenmesine izin verilmedi.   

Kraliyet Koleksiyonu’ndan 17. yüzyıla ait silahlar Kremlin Müzesi’nde bir serginin parçası olarak sergilenmek üzere geçici bir süreliğine Rusya’ya gönderilecekti.

Sergi, Vladimir Putin ile bağlantısı olduğu ve onu desteklediği için yaptırım uygulanan Rus oligarklardan Alisher Usmanov’un sponsorluğunda düzenlenecekti.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından Kraliyet Koleksiyonu’ndan kılıçların sergilenmek üzere Rusya’ya gönderilme izni iptal edildi.

Kılıçların Kral I. Charles’a ait olduğu düşünülüyor.

Daha önce gönderilen Kraliyet Koleksiyonu’na ait, asker miğferi ve eldiveninin de iadesi istendi.  

Sergi, diğer Avrupa ülkelerinin de işbirliği yapmayı reddetmesi üzerine süresiz olarak ertelendi.

İngiliz Kraliyet Koleksiyonu sözcüsü, kılıçların Rusya’ya gönderilme izninin kaldırılma kararının şubat ayının ortalarında alındığını açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna saldırısı ve ardından gelen Rusya’ya yönelik yaptırımlar kültür sanat dünyasında da etkilerini gösterdi. Rusya, parçası olduğu etkinliklerden men edildi, dijital yayın platformları Rusya’dan çekildi, Rusya merkezli performans gruplarının gösterileri iptal edildi, Rusya yapımı filmler festival programlarından çıkarıldı.