Gündem
23 Eyl 2022 19:21 Son Güncelleme: 23 Eyl 2022 19:26

Kraliçe Elizabeth’e yemek yapan Şef Zeki Açıköz konuştu: Sütlacı keyifle yedi

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Şef Zeki Açıköz, 2008’de Kraliçe Elizabeth’e hazırladığı menüyü anlattı.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, 8 Eylül’de yaşamını yitirdi. Kraliçe'nin ölümü nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Şef Zeki Açıköz, Elizabeth’in 2008 yılında Türkiye’ye yaptığı ziyarette yaşananları anlattı.

Kraliçe’nin Ankara Sheraton Otel’de konakladığını söyleyen Açıköz, ziyaretten bir hafta önce Buckingham Sarayı'ndan özel bir ekibin otele gelerek personele eğitim verdiğini söyledi.

Kraliçe için özel bir İngiliz menüsü hazırlanması düşünülürken, Şef Açıköz devreye girerek Türk mutfağından yemekler sunulmasını sağladı.

"SÜTLACI ÖZEL BİR SUNUMLA BEN SERVİS ETTİM"

Kraliçe’ye Türk mezelerinden oluşan başlangıç tabağı, cızbız alaturka ve sütlaç hazırladığını söyleyen Açıköz, “Sütlacı Kraliçe'ye buzdan el şeklinde özel bir sunumla bizzat ben servis ettim. Odadan saray kuralları gereği üç adım geri çekilerek çıkacakken, Kraliçe kısık bir sesle 'Chef' diye seslenip, 'Bu nedir?' diye sordu. Türk mutfağına özgü süt ve pirinçten yapılan bir tatlı olduğu yanıtını verince, sütlacı keyifle yemeye başladı” ifadelerini kullandı.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN GELEN LİDERLERE TÜRK YEMEKLERİ HAZIRLIYOR

Öte yandan Şef Açıköz, Kraliçe Elizabeth'in yanı sıra eski ABD Başkanı Barack Obama, yeni Başkan Joe Biden, eski Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, mevcut Başkan Vladimir Putin, eski İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani gibi dünya liderlerine Türk yemekleri hazırladığını söyledi.