Gündem
10 Haz 2011 20:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:27

KOZA ALTIN'IN SAHİBİ AKIN İPEK'E YARGI YOLU ALTI YIL SONRA AÇILDI

Koza Altın'ın yöneticisi Hamdi Akın İpek, 2005 yılında yanında çalıştırdığı madencileri, çevreci gruplara saldırmaya azmettirmekten yargılanacak.

5 Haziran 2005'te Çevre Günü'nü kutlamak için Bergama'ya giden çevrecilere ve köylülere madeninde çalışanları saldırtan Hamdi Akın İpek'e altı yıl gecikmeyle yargılanacak.

Çekilen video görüntülerinden çevreci gruba saldıran madencilerin yanında olduğu, saldırganları yönlendiği, inisiyatif kullandığı anlaşılmasına karşın, davanın ikinci duruşmasından sonra Bergama Cumhuriye Başsavcılığı tarafından hakkında takipsizlik kararı verilip adı iddianameden çıkarılmıştı.

Çevrecilerin ve köylülerin avukatlarından Arif Ali Cangı'nın itirazı sonucu Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, delilleri inceleyerek Koza Altın İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek'in olaylarda sorumlu tutulması ve iddianemeye yeniden sokulmasını istedi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün (10 Haziran) alınan karar daha önce iddianamede takipsizlik kararı verilerek dosyadan çıkarılan İpek hakkında iddianame düzenlemesine karar verildi.

Bergama köylülerinin avukatlarından Arif Ali Cangı, bianet'e yaptığı açıklamada bu kararın siyanürle altın aramaya karşı yürütülen mücadele için özel bir önemi olduğunu, çevre hareketi içinse kilometre taşı sayılabileceğini ifade etti: "Bizim davamız madende maaşla çalışan ve patronunun emriyle çevrecilere ve köylülere taş, yumurta atan madenciler değil. Bu saldırıyı organize eden, planlayan, bu madenden çevreye zarar vererek kâr eden Koza Altın ve patronlarına karşı."

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında şu sözlere yer verildi: " Şüpheli Hamdi Akın İpek'in Koza Altın Madeni Şirketi yöneticisi olduğu, olay tarihi 05/06/2005'te Dünya Çevre Günü münasebetiyle Koza Altın Madeni Şirketi çalışanları tarafından İzmir, Çanakkale karayolunun Çamköy yol ayrımı üzerinde eğlence tertiplediği, aynı gün bir kısım meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarına mensup çevreci grup üyelerinin Çamköy'e gitmek üzere maden çamlışanlarının arasından geçip ilerlemek isterken özellikle turuncu renkli tulumlar giyinmiş olan bazı maden çalışanları tarafından ilerlemelerinin engellendiği... şüphelinin maden çalışanları üzerinde inisiyatif sahibi olduğu ... şüpheli Hamdi Ükın İpek'in yönetici sıfatı ile kendi çalışanlarını diğer gruba karşı azmettirdiğine dair yoğun şüphe bulunduğu..."

Bu karar ile mahkeme Hamdi Akın İpek hakkında iddianame tanzim edilmesi gerekirken kovuşturmaya yer olmadığına dair verilen kararı, hukuka ve yasaya aykırı buldu. Bergama Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2 Kasım 2010'da verdiği kararı bozdu.

Avukat Cangı'nın verdiği bilgiye göre, bu kararla, 22 Temmuz'da görülecek duruşmada Hamdi Akın İpek'in ifadesi alınabilir.

Davada daha önce neler olmuştu?
Beş yıl gecikmeyle açılabilen davanın ilk iki duruşmasında iddianame adı şüpheli olarak geçen Hamdi Akın İpek, hakkında takipsizlik kararı verilmiş ve üçüncü duruşmada şüpheliler arasında yer almamıştı. 19 Mart 2010'da yapılan dördüncü duruşma sonrası Avukat Arif Ali Cangı, davanın zamanaşımına uğraması tehlikesinin devam ettiğini belirtmiş, Akın İpek hakkında takipsizlik kararı verilmesine Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde itiraz etmişti.

Haluk Kalafat/bianet