Köşe yazarları, Akşener'in Altılı Masa çıkışını yazdı: 5 yıl daha Erdoğan iktidarının önünü açtı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek Altılı Masa'dan çekilme sinyali verdi. Altılı Masa'ya "kumar masası, noter masası" gibi ifadeler kullanan Akşener, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu veya Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş'ın aday olmasını istedi.

Köşe yazarları, Akşener'in Altılı Masa çıkışını yazdı: 5 yıl daha Erdoğan iktidarının önünü açtı - Sayfa 1

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, cumhurbaşkanı adaylığı konusunun görüşüldüğü Altılı Masa toplantısında 5 liderin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olması konusunda görüş bildirdiğini, partisinin önerdiği aday belirleme yöntemlerinin reddedildiğini söylerken,  "Üzülerek söylüyorum ki geldiğimiz son noktada dün itibarıyla Altlılı Masa, artık millet iradesini kararlarına yansıtma kabiliyetini kaybetmiştir" diye konuştu. Akşener, "Ne bir kumar masasında ne de bir noter masasında olmayacağız" diyerek, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı aday olmaya davet etti. Akşener'in sert çıkışını, köşe yazarları değerlendirdi.

114
Köşe yazarları, Akşener'in Altılı Masa çıkışını yazdı: 5 yıl daha Erdoğan iktidarının önünü açtı - Sayfa 2

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek: Kılıçdaroğlu beş (HDP'yi de sayarsak altı) partinin adayı olarak Tayyip Erdoğan'la yarışacak ve muhtemelen iktidarı desteklemediği için İYİ Parti'ye katılan ferasetli İYİ Partililer de Kılıçdaroğlu'na destek verecek. İddia ediyorum, Akşener de (kendisi aday olmadığı sürece) seçim günü Kılıçdaroğlu'nu desteklemek zorunda kalacaktır. Nihayetinde Kılıçdaroğlu kazansa da kaybetse de Akşener “kaybeden” taraf olarak diğer eski aktörlerle birlikte eski dönem siyasetçileri listesinde yerini alacaktır.

214
Köşe yazarları, Akşener'in Altılı Masa çıkışını yazdı: 5 yıl daha Erdoğan iktidarının önünü açtı - Sayfa 3

Sözcü yazarı Rahmi Turan: İYİ Parti'nin Altılı Masa'dan ayrılması, doğal olarak en çok AKP'yi ve Saray yandaşlarını sevin­dirdi… Zaten uzun süredir Altılı Masa'yı yıkmak için çaba sarf ediyor, senaryolar üretiyorlardı… Amaçlarına ulaştılar! Kişisel kanaatime göre çok büyük bir siyasi hata yapan Meral Akşener, kendi ayağına kurşun sıktı… Bu akıl dışı karar ve davranış ülkemizin geleceği için tabii ki, çok kötü oldu. Fakat, uzun yılların verdiği tecrübeyle söylüyorum, Akşener ve İYİ Parti için de felâket olacak! Altılı Masa'nın uzun süren çabaları boşa gitti, Meral Hanım “Ortak Akıl” yerine yine “TEK ADAM Rejimi”ne teslim oldu.

314
Köşe yazarları, Akşener'in Altılı Masa çıkışını yazdı: 5 yıl daha Erdoğan iktidarının önünü açtı - Sayfa 4

Sözcü yazarı Aytunç Erkin: CHP ve diğer bileşenlerin de bu duruma hazırlıklı olduğu ve yola birlikte devam edecekleri konusunda görüş birliği içinde olduklarını öğrendim. Yani… CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun toplantıdan sonra üç sosyalist partinin lider kadrosunu araması, dün için randevu istemesi hazırlığın işaretiydi. Sol Parti ve TİP'le bugün görüşen Kılıçdaroğlu'nun önümüzdeki hafta da TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan'la görüşeceği (TKP salı veya çarşamba için randevu verdi) öğrenildi. Bu da CHP'nin geniş yelpaze çalışmasının yansıması olarak değerlendirildi. Bir de buna HDP eklenirse Kılıçdaroğlu'nun dediği “Taşlar yerine oturabilir”. Sonuç: Masanın dağılması siyasette kartların yeniden dağılmasına neden oldu. Akşener'in Saraçhane sürecinden sonra masadan ruhen koptuğu bilgisi de dün doğrulanmış oldu…

414