Gündem
26 Ağu 2011 08:50 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:43

KOŞANER'İN SES KAYDININ PERDE ARKASINDA KİM VAR?

Mahir Kaynak, gündeme bomba gibi düşen ses kaydını yorumladı.

Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, internete düşen ses kayıtları, Türkiye’de bir süredir kamuoyunun gündeminde olan konularla ilgili olarak bu tür kayıtların yayınlanmasını yeniden gündeme getirdi. İstihbarat konusunda Türkiye’nin en deneyimli isimlerinden biri olan Mahir Kaynak, VATAN’ın bu konuya ilişkin sorularını şöyle yanıtladı:

Türkiye’de bir süredir hangi alanda bir düzenleme yapılacaksa, o alanın önde gelenlerine ilişkin bir gizli dinleme kaydı ya da görüntü yayınlanıyor. Yargı, asker, CHP buna örnek verilebilir. Birileri ihtiyaca binaen dinleme-izleme yapıyor ve servis ediyor diye bir algı var.

Bu kabil tespitler ihtiyaç olduğu zaman yapılmıyor, sürekli yapılıyor. 2003 senesinden biri orduda biri diğeri ile fısıltıyla konuşsa, bu tespit ediliyor. Bunun daha evvel olmadığını kim söyleyebilir? Asker güvenli diyorduk, meğer hepsi dinlenip izleniyormuş. Dinleyenler olaylara bağlı olarak dinlemiyorlar, sürekli dinleme yapıyorlar gerektiği zaman piyasaya sürüyorlar.

Dinleme ve izlemelerin hem yapılışı hem de piyasaya sürülüşü, tek bir merkezden yönetildiği izlenimi bırakmıyor mu?

Bunu tek ya da en fazla iki merkez yapar. Bunun için güç odaklarını bilmek lazım. Son derece ileri bir teknolijiyi temsil ediyor. Türkiye dünyada önemli bir yer. Türkiye’deki gelişmeleri kendi haline bırakmazlar. Bunu kimin yaptığını yurtdışında arayacağız, yurt içinde değil.

Bu işin arkasında hangi ülkenin istihbaratı olabilir?

Bu işlerde Amerika var. Bu onların metodudur. Avrupa ülkeleri de var. Biz zannediyoruz ki onlar bizimle mücadele ediyor. Ama bunun sadece yansıması var. Onların kendi içindeki mücadelesinin askeri oluyoruz çoğu zaman.

Bu yabancı istihbarat kuruluşlarının yerli partneri var mıdır sizce?

Şu anki istihbarat kuruluşlarının yapısını tam olarak bilmiyorum. Geçmişte bize müdahale edenlerle düşmanımız ortaktı. Beraberce de çalışıyor olabilirler...