Gündem
27 Kas 2020 09:57 Son Güncelleme: 27 Kas 2020 10:01

Koronaya yakalananlar o ilacı neden içiyor? Şok gerçek ortaya çıktı...

Çocuk Kalp Sağlığı ve Cerrahisi ve Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bülent Polat, korona virüs hastalarına tedavi için verilen ilaçların amacını anlattı.

Koronavirüs testi pozitif çıkan ve hastalığın ateş, öksürük, tat-koku kaybı gibi belirtilerini gösteren, yoğun bakım gerektirecek bir durumu olmayan hastalara evde ilaç tedavisi uygulanıyor.

Hastalar günde 16 ilaçla başlayıp doktorun yönlendirmesine göre ilaç kullanıyor.

Peki, bu ilaç tedavisi neden yapılıyor?

Çocuk Kalp Sağlığı ve Cerrahisi ve Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bülent Polat, korona hastalarına uygulanan ilaçları ve tedavinin amacını anlattı.

Dr. Bülent Polat, şu açıklamayı yaptı: “COVID tanısı konulan her hastaya Bakanlık tarafından 5 günlük HCQ ve Favipiravir tedavisi erken dönemde veriliyor. Favipiravir; ABD ve İngiltere’de kullanılmıyor, İtalya, İspanya, Fransa’da kullanılmıyor, Almanya ve Hollanda’da da kullanılmıyor. Hiçbir Batı ülkesinde yok. Neden? Çünkü bu ülkelerde etkinliğini gösterecek randomize çalışmalar yapılmadı veya çok yetersiz oldu. Peki, biz niçin kullanıyoruz? Favipiravir, Japonya kökenli, İnfluenza ve Ebola virüslerine karşı etkili olan bir antiviral ilaçtır. Japonya ve Çin’de çok olumlu çalışmaları vardı. Şu anda Japonya, Çin, Hindistan ve Rusya ‘da kullanılıyor. HCQ ise tıp tarihinin rekor düzeyde çalışılan ilacıydı. Yararı olduğunu bildiren yüzlerce çalışma yanında etkisi olmadığını gösteren de pek çok yayın oldu. Ancak RECOVERY dahil hiçbir çalışmada ciddi yan etki görülmedi.”

“COVID’e yönelik elimizde başka hiçbir etkili ilaç olmadığı için HCQ ile beraber Favipiraviri, bu iki ilacı erken dönemde kullanıyoruz” diyen Polat şöyle devam etti:

“Amaç, hastalığın ağırlaşma ve hastaneye yatış olasılığını azaltmak.

Tedavi etmek değil.

Hastalığın erken döneminde kullanıldığında en umut verici tedavi olan “monoklonal antikor” ilaçlarının kullanıma girmesi ya da aşı uygulamalarının başlaması çok daha etkili olacaktır ve bu ilaçlara artık gerek kalmayacaktır.

O zamanlara kadar mümkün olan en sıkı korunma şart.”

İşte o mesajlar: