Salgını ilk o duyurmuştu! Aylar sonra ortaya çıktı! "Anlatamayacağım şeyler var"

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınını ilk duyuran isimlerden birisi Chen Qiushi adlı avukat olmuştu. Yaptığı çarpıcı paylaşımlarla dünya basınının ilgisini çeken ve bir anda ortadan kaybolan Chen Qiush'den tam 600 gün sonra ortaya çıktı.

Salgını ilk o duyurmuştu! Aylar sonra ortaya çıktı! "Anlatamayacağım şeyler var" - Sayfa 1

Koronavirüs vakaları ilk olarak 2019 yılının aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde görülmeye başlanmış, Vuhan da o tarihten beri salgının merkez üssü olarak adlandırılmıştı.

111
Salgını ilk o duyurmuştu! Aylar sonra ortaya çıktı! "Anlatamayacağım şeyler var" - Sayfa 2

Karantinanın başladığı ilk günlerde boş sokakları, filmlerde görmeye alıştığımız koruyucu giysiler giymiş ve maskeler takmış sağlık görevlilerini, ortaya çıkabilecek istenmeyen durumların önlenmesi için her yere konuşlandırılmış polis ve askerleri belgeleyen, Vuhan'dan fotoğraf ve videolar paylaşan kişiler ise zor günler yaşamıştı.

211
Salgını ilk o duyurmuştu! Aylar sonra ortaya çıktı! "Anlatamayacağım şeyler var" - Sayfa 3

BİR ANDA ORTADAN KAYBOLDU

 Sosyal medya ve diğer platformlarda fotoğraf, video ve insan hikayeleri paylaşan yurttaş gazeteciler, karantinaya alınarak giriş çıkışların yasaklandığı, koronavirüsün ortaya çıktığı yer olan Vuhan'da ortadan kayboldu. Kimilerinin Çin yönetimi tarafından gözaltına alındığı ortaya çıkarken salgını dünyaya duyuran Chen Qiushi adlı avukattan ise aylarca haber alınamadı.

311
Salgını ilk o duyurmuştu! Aylar sonra ortaya çıktı! "Anlatamayacağım şeyler var" - Sayfa 4

POLİSİN PEŞİNE TAKILDIĞINI ÖNE SÜRMÜŞTÜ

 Eski bir insan hakları avukatı olan Chen, daha sonra aktivistler arasında tanınan, video haberler yapan bir gazeteci oldu. Asıl ününü ise 2019 yılının ağustos ayında Hong Kong'daki protestoları haberleştirerek kazandı. Protestoları izledikten sonra ülkeye geri dönen Chen Qiushi, polisin peşine takıldığını ve şiddet gördüğünü savundu. 700 binden daha fazla takipçisi olan sosyal medya hesabı da silindi.

411