Gündem
15 Haz 2020 08:45 Son Güncelleme: 15 Haz 2020 09:32

Koronanın tehlikeli bir özelliği daha saptandı!

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını ile ilgili yeni bir araştırma yürüten bir grup bilim insanı, enfeksiyonun hastalarda diyabet gelişme riskini yükselttiğini ortaya koydu.

Avustralya’daki Melbourne Üniversitesi, Londra Kraliyet Koleji ve diğer bazı araştırma kurumlarından bilim insanlarını bir araya getiren araştırma, korona viürsün hastalarda diyabet gelişme riskini yükselttiğini ortaya koydu.

New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan çalışmada, korona virüsün bir tehlikeli yanı daha ortaya çıkarıldı. Uzmanların belirlediğine göre diyabet, hastalardaki korona virüs etkisini ağırlaştırıyor, şeker hastası olmayan kişilerde ise korona virüs kaynaklı diyabet gelişme riski artıyor.

Korona virüsün hücrelere nüfuz etmesini sağlayan ACE-2 proteininin glikoz metabolizmasından sorumlu organları da etkilediğini ifade eden uzmanlar, bununla birlikte Kovid-19 hastasının iyileşmesinden sonra glikoz metabolizmasının değişip değişmediğinin henüz belirlenmediğini, ayrıca korona virüs sonrası gelişen diyabetin yeni tip mi, yoksa daha önceden bilinen tip mi olduğunun bilinmediğini vurguladı.

'SİNİR SİSTEMİ İÇİN GENEL BİR TEHDİT'

Daha önce Kuzeybatı Üniversitesi’nden (NWU) bilim insanları, korona virüs enfeksiyonunun tüm sinir sistemi için genel bir tehdit olduğunu belirtmişti.

Annals of Neurology dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarlarından biri olan NWU Nörovirüs Enfeksiyonu Hastalıkları ve Genel Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Igor Koralnik, korona virüs hastalarında yapılan geriye dönük analizlere dayanarak, “Yatırılan hastaların yaklaşık olarak yarısında Kovid-19'un nörolojik belirtileri var” açıklamasında bulunmuştu.