Sağlık
29 Ara 2021 15:21 Son Güncelleme: 29 Ara 2021 18:02

Koronanın sonu yaklaştı! Omicron varyantı o tehlikeyi yok ediyor

Güney Afrika’da yapılan yeni bir çalışma, Omicron varyantı enfeksiyonunun korona virüsün şu anda dünyada hakim olan ve ciddi hastalığa neden olan Delta varyantına karşı bağışıklığı artırabileceğini gösterdi.

NTV’de yer alan habere göre, Güney Afrika’da yapılan ve medRxiv adlı dergide ön baskı olarak yayımlanan çalışma, başlangıçta Omicron ile enfekte olan, bazıları aşılanmış, bazıları ise aşılanmamış 15 kişi incelendi.

Bilim insanları, 14 gün sonra, bu insanlardaki bağışıklık hücrelerinin Omicron ve Delta'yı etkisiz hale getirip getiremeyeceklerini görmek için çeşitli örnekler aldı.

NÖTRALİZE ETME KABİLİYETİNDE 4,4 KAT ARTIŞ

Araştırmacılar, Omicron'u nötralize etme kabiliyetinde 14 kat, ayrıca virüsün Delta varyantını nötralize etme kabiliyetinde 4,4 kat bir artış buldu.

Bununla birlikte çalışmada, katılımcılardan bazılarının aşılanmış olduğu ve birçoğunun virüsün daha önceki bir türüyle enfekte olmuş olma ihtimalinin bulunduğu belirtildi. Bu durumun Delta'nın nötralizasyonunun kesin olarak Omicron enfeksiyonuna atfedilemeyeceği anlamına geldiğini kaydetti.

Araştırmanın yazarları, "Bu çalışmadaki katılımcılar muhtemelen daha önce enfekte olmuş ve yarısından fazlası aşılanmıştır.

Bu nedenle, gözlemlediğimiz şeyin Omicron tarafından tetiklenen antikorlar tarafından Delta virüsünün etkili çapraz nötralizasyonu mu yoksa önceki enfeksiyon ve / veya aşıdan antikor bağışıklığının aktivasyonu mu olduğu belirsiz” açıklamasını yaptı.

Diğer taraftan, çalışmadaki bireylerin yedisinin aşılı olduğu, üçünün iki doz Pfizer/BioNtech, üçünün bir doz Johnson & Johnson ve birisinin iki doz Johnson & Johnson ile aşılandığı aktarıldı. 15 katılımcıdan 11'i Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırıldı, ancak hiçbiri ek oksijen tedavisi gerektirmedi.

Çalışma, Afrika Sağlık Araştırma Enstitüsü'nden bir araştırmacı olan Alex Sigal tarafından yönetildi.

Sigal, "Omicron'a karşı bağışıklığı nötralize eden antikorlarda artış hali hazırda bekleniyordu. Ancak, aynı kişilerin özellikle aşılananların, Delta varyantına karşı gelişmiş bağışıklık geliştirdiğini de gördük” dedi.

DELTA BASKIN VARYANT OLMAKTAN ÇIKABİLİR

Sigal, araştırmacıların ihtiyatlı bir şekilde söylediği gibi, Omicron daha az şiddetli hastalığa neden olmasının sonraki aşamalarda katılması halinde ve Omicron ile enfekte olanların önceki varyantı yakalama olasılığının düşmesi durumunda, eni varyantın Delta'yı baskın varyant olmaktan çıkaracağını vurguladı.

Sigal, “Bu doğruysa, Covid-19’un hayatımızda neden olduğu hasar azalabilir” diye konuştu.

Weizmann Enstitüsü'nden bir hesaplamalı biyolog ve İsrail'in bilim kurulu danışmanlarından biri olan Eran Segal, bunun “önemli” bir araştırma olduğunu söyledi.