Ekonomi
01 Eki 2023 11:22 Son Güncelleme: 01 Eki 2023 11:22

Konut yatırımı askıya alındı: Fiyat artışı yavaşlıyor! ‘O düşünce artık yok…’

Artan faizler, BDDK’nın kredi kısıtlaması ve mevduatın cazibesi yatırım için ev alacaklara fren yaptırdı. İhtiyaç amaçlı alım yapıldığını ancak yatırımcıların piyasadan çekildiğini belirten sektör temsilcileri, “Konuta yatırım yapayım düşüncesi artık yok. Talep düşünce ikinci elde ev sahipleri indirim yapmaya başladı” dedi.

Artan faizler, BDDK’nın kredi kısıtlaması ve mevduatın cazibesi yatırım için ev alacakları piyasadan soğuttu. İhtiyaç amaçlı alım yapıldığını ancak yatırımcıların piyasadan çekildiğini belirten sektör temsilcileri, “Konuta yatırım yapayım düşüncesi artık yok. Talep düşünce ikinci elde ev sahipleri indirim yapmaya başladı” dedi.

Hürriyet’te sektör temsilcilerinin görüşlerine yer verilen habere göre, konut yatırımının zayıflama sebepleri şöyle:

* Konut kiralarına gelen yüzde 25 zam sınırının bir yıl daha uzatılması, kira geliri beklentisi ile ev alanları olumsuz etkiledi. Hatta kiracılı evlerin satışı arttı.

* Hızla artan kredi faizleri, bankaların kredi verme konusundaki isteksizliği alıcıları zorladı.

* Konut fiyatlarındaki artış kimi kesimde ‘acaba daha çok prim yapmaz mı’ endişesi yarattı.

* Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yatırım için ev alanlara kredi musluklarını kısması en dikkat çeken hamle oldu. Alınan karara göre mevcutta bir evi olan tüketici (kendisi, eşi ya da 18 yaşından küçük çocuğu adına) yeni bir ev daha isterse, evin değerinin yüzde 90’ı değil, yüzde 22.5’i kadar kredi çekebilecek. Örneğin; yatırımcı 3 milyon lira değerinde ev için 2 milyon 700 bin lira değil, 675 bin lira kredi çekebilecek. Peşinat olarak da 300 bin lira değil, 2 milyon 325 lira ödemesi gerekecek.

* Son olarak mevduat faizlerindeki hızlı yükseliş birikimi olanlar için konut dışında bir alternatif oluşturdu.