Röportaj
28 Haz 2010 14:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:25

"KOLAY DÜŞÜNÜRDÜM YANILMIŞIM! MEĞER GAZETECİLİK ZOR İŞMİŞ!"

TRT'de yayınlanan Futbol Eksperi programıyla Dünya Kupası'nda takımların idmanlarını takip eden Feyyaz Uçar Star'a konuştu...

Eski futbolcu Feyyaz Uçar, TRT'de yayınlanan Futbol Eksperi programıyla Dünya Kupası'nda takımların idmanlarını takip ediyor, futbolcularla röportajlar yapıyor. Star gazetesinden Özkan Güven'e konuşan Uçar "Hayatımın en uzun kampını yaşıyorum. Futbolcuyken, gazetecilik ve spor yorumculuğu kolay diye düşünürdüm, yanılmışım" diyor

Feyyaz Uçar, Güney Afrika'nın zıtlıklar ülkesi olduğunu söylüyor. Bollukla yokluğun, sıcakla soğuğun, siyahla beyazın bu kadar uç olduğu başka bir ülke görmediğini anlatıyor: "Mandela'nın devrimi, gelir dağılımındaki eşitliği sağlamış değil. Siyahların devrim öncesine göre daha güvende olduklarını söyleyebiliriz. Ama bazı şehirler hala güvensiz. Hava kararınca hayat da kararıyor burada."

Uçar, hava kararınca tehlikeli bulduğu Güney Afrika'nın en uç noktası Cape Point'e de gitmiş. Atlas Okyanusu ile Hint Okyanusu'nun birleştiği yeri görünce insanın evrende küçük bir parça olduğunu hatırlamış: "Böbürlenecek, övünecek, hayıflanacak hiçbir şeyimiz yok. Bir gün genciz, bir gün yaşlı. Bugün varız, yarın yokuz. Orası bu duyguyu hissettiriyor insanda."

Uçar, Dünya Kupası'nda bir devrim yaşandığını savunuyor. Japonya, Güney Kore, Slovakya, ABD ve Güney Amerika takımlarının büyük gelişim içinde olduğunu belirten Uçar "Amerika ve Asya takımları, Avrupa ve Afrika takımlarını sürklase etmeye başladılar. Dünya futbolunda dengeler değişiyor. Dünya Kupası'ndaki tek hayal kırıklığım Türkiye'nin burada olmaması" diyor.

Aman Arjantin finalden önce kupadan elenmesin!

Uçar, birçokları gibi Güney Afrika'daki turnuvada en dikkat çeken takımın Arjantin olduğunu düşünüyor: "Maradona'nın Arjantin'i teknik, taktik olarak en cesur takım görüntüsünde. Futbolun gereklerini yerine getirerek atak oynamayı başarabilen takımlar ise Almanya ve Holanda. Dunga'nın Brezilyası samba yapmaktan uzak."

Güney Afrika'ya gitmeden önce favorisinin Brezilya olduğunu ancak cüretkar oyunlarıyla Arjantin'in finalden önce elenmesi halinde çok üzüleceğini söylüyor Uçar. "Almanya beklediğimden iyi. Holanda her zamanki gibi. Potansiyeli var ama hırsı yok. Fransa ve İtalya'nın kötü futbolları şampiyona da onlara pahalıya maloldu. Dünya futbolundaki değişimi, zayıf takımlardaki gelişimi fark edemediler. Afrika futbolu da inişte."

Zurnanın son deliği bile vuvuzeladan iyi

Bütün dünyanın maç izleme keyfini kaçıran vuvuzella ve jabulani meselesi de var elbette. Uçar, Afrikalıların yerel düdüğü vuvuzella için "Dünyanın gelmiş geçmiş ve gelecekte en kötü enstrümanı" tanımını yapıyor. Uçar "Enstrüman lafının Güney Afrikalılara ayıp olmasın diye kullanıyoruz. İstanbul trafiğinde bütün otomobillerin aynı anda korna çalması bile bu sesten daha iyidir. Emin olun zurnanın son deliği bile daha güzel bir ses çıkarır. Jabulani tartışmaları uzun sürecek. 'Futbolun adaleti yok' diye bir laf vardır. Jabulani futboldan da adaletsiz" diyor.

Yiyecek bir şey bulamadığımızda iki yumurta kırıyoruz

• Burada programı yaparken iletişimde sorunlarımız hiç bitmedi. Okyanus kıyısında beş yıldızlı bir otelde kalıyoruz. Ama vınlayamıyoruz. Vınlamak için paltomuzu giyip resepsiyona gidiyoruz. İklim entresan. Öğlen kısa kollu akşam kaşkollu dolaşıyoruz. Yemeklerde bir sorun yok. Olduğu zaman bizim Hakan iki yumurta kırıyor, onu yiyoruz.

• Hayatımın en uzun kampını yaşıyorum. Futbolcuyken gazetecilik, yorumculuk ne kadar kolay derdim yanılmışım. Kameranın arkası çok farklı. Ama yine de kalbimden geçen teknik direktörlük.

ETİKETLER
#gazetecilik #feyyaz