Gündem
02 Ağu 2012 11:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:59

''KOD ADI KADRAJ'', SİNAN GÜL ESAD GÜÇLERİNİN ELİNDEN NASIL KURTARILDI?

Esad'ın keskin nişancıları, gazeteci Sinan Gül'ü hedef aldı. Amaçları, onu kaçırmaktı. Ama MİT, bu plana izin vermedi.

Esad’ın keskin nişancıları, gazeteci Sinan Gül’ü hedef aldı. Amaçları, onu kaçırmaktı. Ama MİT, bu plana izin vermedi. Bacağından vurulan Gül, film gibi bir operasyonla kurtarıldı

Arap Baharı, Suriye’nin kapısını çaldı. Esad ailesinin 40 yıllık iktidarı, sorgulanmaya başlandı. Devlet Başkanı Beşar Esad köşeye sıkışırken şiddeti de arttırdı. O dehşetin ortasında kalan foto muhabiri Sinan Gül ise, Esad’ın askerleri tarafından kaçırılmak istenirken, film gibi bir operasyonla kurtarıldı. Anadolu Ajansı foto muhabiri Sinan Gül, muhabir Samet Doğan ve kameraman Kenan Yeşilyurt, geçtiğimiz hafta çatışmaların en yoğun yaşandığı yer olan Halep’e gitti. Ancak üç muhabir, çatışmanın ortasında kaldı. Başarılı gazeteci Sinan’ın eli, olan biteni tüm dünyaya duyurmak için sürekli deklanşördeydi. İşte ne olduysa o anda oldu. Çatışmayı fotoğraflamak isteyen Sinan, ayağından ve baldırından yaralandı. Esad’ın keskin nişancıları tarafından vurulan Gül, bir kamyonun arkasına saklandı. Sinan, hayatla ölüm arasında gidip gelirken Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) saldırıyı öğrendi. Sinan’ın Esad’ın askerleri tarafından kaçırılacağı istihbaratını aldı.

FİDAN DEVREYE GİRDİ
Sinan’ın kurtarılması için bizzat MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın başkanlığında bir kriz masası oluşturuldu. İçinde bir doktorun da bulunduğu 10 kişilik özel ekip, helikopterle Türkiye’den havalandı. Bu arada muhaliflerin komutanı Ebu Ali, bir araçla Sinan’ı çatışma bölgesinden çıkardı. Sinan, Halep’teki Dar’uş Şifa Hastanesi’ne götürülürken MİT’in diğer ekibi de karadan Halep’e girdi.

İKİ GAZETECİ KAYIP
Özel ekip, Sinan’ı hastaneden çıkarıp zırhlı araçlarla Şaar bölgesine getirdi. Bölgeye inen helikopter de Sinan’ı alıp Kilis’e uçtu. Sinan, daha sonra Gaziantep’deki hastaneye sevk edildi. Bu arada Suriye’de Star muhabiri Kemal Gümüş ile Milli Gazete muhabiri Cihat Arpacık, PYD tarafından kaçırıldı. Dışişleri Bakanlığı, gazetecilerin kurtarılması için devreye girdi.

ÜZERİME ATEŞ AÇTILAR
İstanbul’daki Medical Park Hastanesi’nde tedavisi süren Sinan Gül, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Keskin nişancılar ateş açmaya başlayınca yanımızda muhalif asker kalmadı. Onlar ilerleyince ortamın güvenli olduğunu zannettim. Sonra yolun karşısındaki arabayı kendime siper etmek için yolun karşısına fırladım. Bu sırada ayağımdan ve baldırımdan yaralandım. Üzerime sürekli ateş açtılar. Beni alamadılar. Kurtulmam bir mucize. Yaşadığıma hala inanamıyorum."

1- Sinan Gül, kamyonun arkasına geçmek isterken keskin nişancılar tarafından vuruldu. Başarılı gazeteci, can havliyle kendini yere attı. Bacaklarından oluk oluk kan akıyordu.

2- Tecrübeli gazeteci, boynundaki şalı bacağına sarıp turnike yaptı. Kan kaybını önlemeye çalışan Sinan, oldukça soğukkanlıydı.

3- Ateş hattında kalan Sinan’ı, önce muhalifler kurtardı.

4- Libya başta olmak üzere çok sayıda savaş bölgesinde görev yapan Sinan, önce Halep’teki Dar’us Şifa Hastanesi’ne kaldırıldı. Sinan’a ilk müdahale burada yapıldı. Başarılı gazeteci, daha sonra MİT tarafından alınarak özel helikopterle Türkiye’ye ulaştırıldı.

5- Kilis’ten Gaziantep’e götürülen Sinan, Takvim gazetesi editörü olan eşi Rahşan Gül tarafından karşılandı.

Mevlüt YÜKSEL / TAKVİM