Gündem
29 Tem 2013 11:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:18

KOÇ'A BİR DARBE DE EPDK'DAN! LİSANS İPTAL Mİ OLACAK?

Maliye'nin Koç'a yönelik soruşturması sürerken, EPDK'nın geçmişte Koç Grubu şirketlerinden Aygaz'a yönelik hazırladığı rapor ortaya çıktı.

Maliye’nin Koç’a yönelik soruşturması sürerken, EPDK’nın geçmişte Koç Grubu şirketlerinden Aygaz’a yönelik hazırladığı rapor ortaya çıktı. Şirkete verilecek cezalar arasında lisans iptali de var
 
Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından Koç Grubu’nun, üç enerji şirketine yönelik operasyonla ilgili tartışmalar sürerken, Koç Grubu ile ilgili bir rapor da Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) arşivinden çıktı. EPDK’nın kurul gündeminde görüşülmeye bekleyen dosyada, Koç Grubu’nun enerji şirketlerinden Aygaz’a ceza verilmesi isteniyor. Şirkete verilecek cezalar arasında, lisans iptali de bulunuyor.
 
Gazın kokusu yetersiz çıktı
 
EPDK’nın, arşivinde çıkan Aygaz dosyasının temelini, EPDK uzmanlarının yaklaşık bir yıl önce LPG şirketleriyle ilgili başlattığı incelemeye dayanıyor. İnceleme sonucunda, Koç Grubu’nun enerji şirketlerinden Aygaz’ın, tüketicilere sattığı gazın teknik özelliklerinin mevzuata uygun olmadığı belirlendi. Bu çerçevede yapılan tetiklerde, tüplerde bulunan gazın kokusunun yeterli standartta olmadığı tespit edildi. Denetim elamanları, tespitler doğrultusunda bir rapor hazırlayarak EPDK yönetimini sundu.
 
Rapor görüşülmeyi bekliyor
 
Koç Grubu ile ilgili rapor, Enerji Piyasası Kurulu’nda henüz ele alınmadı. Rapor, önümüzdeki günlerde kurul da ele alınacak. Mevzuata göre, teknik şartları tutmayan gaz satan şirketlerin lisansının iptal edilmesi gerekiyor. Bu konudaki son kararı kurul üyeleri verecek. Ancak enerji sektöründe, mevzuatta yer alan suç ve ceza düzenlemelerinin orantısız olduğu konusunda tartışma yaşanıyor.
 
Sektör yetkilileri, mevzuatta yer alan ve lisans iptalini öngören düzenlemelerin yumuşatılmasını istiyor. Bu konuda birçok girişimde bulunulmasına rağmen, konuyla ilgili bir düzenleme yapılamadı. Son yaşanan gelişmelerin ardından kurulun, Aygaz ile ilgili raporu işleme alıp almayacağı ve ne ceza vereceği tartışma konusu oldu. Kurulun mevzuat değiştirilmeden alacağı bir kararın, başta Koç Grubu olmak üzere enerji sektöründe faaliyet gösteren diğer şirketlere de ağır darbe vuracağı tahmin ediliyor.
 
ABD şirketi de incelemeden etkilenecek
 
MALİYE Bakanlığı’nın, Koç Grubu’nun TÜPRAŞ, Aygaz ve Opet şirketlerine yönelik başlattığı vergi incelemesinden dolaylı olarak ABD’li şirketlerin de etkilenmesi bekleniyor. Koç Holding, enerjide dünyanın en önemli enerji şirketlerinden biri olan ABD’li AES ile üç yıl önce ortak olmuştu.
 
Ortaklık, enerji iştiraklerinden Aygaz’ın bünyesinde bulunan elektrik üretim şirketi Entek’in yüzde 49.62’sini ABD’li şirket AES’ye satılarak gerçekleşti. Enerji kulislerinde, vergi müfettişlerinin sadece envanter değil, ortaklık ve hisse satışlarını da inceleyeceği konuşuluyor. Dolaysıyla, incelemenin bu yönde genişlemesi halinde, incelemeden Koç Grubu’nun yabancı ortakları da etkilenecek.
 
Hüseyin Özay/Taraf