Gündem
15 Eyl 2020 10:36 Son Güncelleme: 15 Eyl 2020 10:47

Koç Ailesi'nin acı günü! Suna Kıraç ALS hastalığına yenik düştü!

Merhum işadamı Vehbi Koç'un küçük kızı ve İnan Kıraç'ın eşi Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suna Kıraç, uzun yıllardır mücadele ettiği ALS hastalığına yenik düştü.

Merhum işadamı Vehbi Koç’un küçük kızı ve İnan Kıraç’ın eşi olan Suna Kıraç, 1999’da bir, 2001’de de iki kez solunum yetmezliği teşhisiyle yoğun bakıma alınmıştı.

Son günlerde sağlık durumu giderek kötüleşen Kıraç'ın bu sabah hayatını kaybettiği öğrenildi. 

Koç Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi İnan Kıraç ile evli ve bir kız çocuğu annesi olan Vehbi Koç’un küçük kızı olan Suna Kıraç, 19 yaşından beri iş hayatının içinde.

Söyleşilerinde “Geçmişine sahip çıkmayan geleceği kotaramaz” ilkesini yaşamına yansıttığına dikkati çeken Kıraç, aynı zamanda Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu, Koç Üniversitesi, Türk Eğitim Vakfı, Robert Koleji Mütevelli Heyeti, Eğitim Gönüllüleri Vakfı Kurucu Üyeliği ve Türkiye Aile Planlaması Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği’ni de yürütüyordu.

Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, vefat haberini topluluğa, "Yaşamını ailesine, Koç Topluluğu'na ve bu ülkeye adamış olan çok değerli Suna Kıraç'ı uzun yıllardır mücadele ettiği hastalığı nedeniyle bu sabaha karşı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz" diyerek duyurdu.

SUNA KIRAÇ KİMDİR?

Vehbi Koç'un kızı olan Suna Kıraç; 3 Haziran 1941 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'ni ve ardından da Boğaziçi Üniversitesi Bankacılık ve Finansman bölümünü bitirdi.

Suna Kıraç, 1999'da, üstün yöneticilik ve liderlik vasıfları ile Koç Holding'e, iş dünyasına ve Türk çocuklarının eğitimine katkılarından dolayı London Business School tarafından "Onur Üyeliği"ne layık görülmüştür.

Uzun yıllardır ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) adı verilen hastalıkla mücadele eden ve çevresiyle sadece gözleriyle iletişim kurabilen Suna Kıraç, eşi İnan Kıraç'la birlikte kurdukları Pera Müzesi ve 1 Mart 2007'de hizmete sundukları İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ile ülkesine hizmet yatırımlarını sürdürmektedir.

İstanbul'a dünya çapında bir oditoryum ve kültür merkezi kazandırmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Suna Kıraç'ın 2006 yılında yayımlanan,tüm geliri TEGV'na bağışlanan ve editörlüğünü Rıdvan Akar'ın yaptığı Ömrümden Uzun İdeallerim Var adlı kitabı 100.000'in üstünde sattı ve yılın en çok satan kitaplarından biri oldu.

1997 T.C. Bakanlar Kurulu'nun 23 Eylül 1997 tarihli kararı ile Türkiye'de eğitim, sağlık ve sosyal hizmet alanlarında yaptıkları katkılar dolayısıyla 27 Ekim 1997 günü T.C. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ile ödüllendirilmiştir.

ALS HASTALIĞI NEDİR?

Henüz tedavisi bulunmamış ve ilerleyici bir beyin hastalığı olan ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) kasların çalışmasını engelliyor, konuşma ve yutma güçlüğüne neden oluyor.

İleri aşamalarında solunum yetersizliğine yol açan hastalık, hastanın iki yıl içinde kaybedilmesine neden oluyor.

100 binde 1 görülen ALS, genellikle zayıf bünyeli insanlarda ve erkeklerde ortaya çıkıyor. Hastalık, merkezi sinir sisteminde medulla spinalis ve beyin sapı adı verilen bölgede motor hücrelerin kaybından ileri geliyor.

Bu hücrelerin kaybı kaslarda zaaf ve erimeye yol açıyor. Zihinsel fonksiyonlar bellekte bozulmaya neden olmayan ALS için son yıllarda kök hücre tedavisi yönünde tıp dünyasında önemli adımlar atılıyor.