Medya
06 Eki 2020 09:50 Son Güncelleme: 06 Eki 2020 09:53

Kobani soruşturması neden 6 yıl sonra başladı, HDP kapatılacak mı?

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde "Kobani soruşturması neden 6 yıl sonra başladı, HDP kapatılacak mı? " sorularına cevap verdi.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde kaleme aldığı "Kobani soruşturması 6 yıl sonra neden başladı?" sorusuna ve "HDP'nin kapatılma" ihtimalini değerlendirdi:

BİR GİZLİ TANIK VAR

6-8 Ekim Kobani olayları nedeniyle 20. 10. 2014 tarihinde Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen bir dava var. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da bu kapsamda yargılanıyordu. Ama ikinci dalga Kobani operasyonlarının başlamasıyla, 6 yıl sonra neden sorusu gündeme geldi. Biri gizli tanık olmak üzere yeni tanıkların ortaya çıktığı ve Kandil’in talimatının HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a iletilmesi üzerine ve HDP MYK kararıyla Kobani olaylarını başlatan tweet’in atıldığı iddia ediliyor. Yeni tanıklar var deniliyor.

Zaten Anayasa Mahkemesi’nin Aygan Bilgen’le ilgili kararında Kandil’in açıklaması ve HDP’nin tweet’i yer alıyor.

"KAPANMA" ERKEN BİR YORUM

Bu sürecin HDP’nin kapatılmasıyla sonuçlanacağı yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Bunu erken buluyorum. Ancak siyasi partilerin kapatılması konusunda Anayasa’nın 68. maddesi ile Siyasi Partiler Kanunu’nun 101 ve 103. maddelerinde yapılan değişikliklerle partilerin kapatılması neredeyse imkânsız hale getirildi. HDP’liler bu yargılama sonucunda ceza alsa dahi bu otomatik olarak HDP’nin kapatılmasına kapı açmıyor. Bir kademe var. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı HDP’den bu isimleri ihraç etmesi isteyecek. İhraç ederse ihtar ortadan kalkacak, etmezse Hazine yardımının kısmen ya da tamamen kesilmesi yönüne gidilecek. Pat diye kapatma yok. Hem şimdiye kadar kapatılan partiler ne sağladı? Tam aksine PKK’ya yaradı.

CHP DESTEK VERMEDİĞİ SÜRECE HDP KAPANAMAZ

HDP’lilerin dokunulmazlığının kaldırılması için 400 milletvekilinin ‘evet’ oyu vermesi gerekiyor. AK Parti ile MHP’nin sayısı 339 ediyor. Dokunulmazlıkların kaldırılması için 61 milletvekilinin daha oyu gerekiyor. CHP destek vermediği sürece aritmetik olarak HDP’lilerin dokunulmazlığının kaldırılması mümkün gözükmüyor.

İYİ PARTİ'NİN TUTUMU ÖNEMLİ

Selvi, İYİ Parti'nin desteğiyle, sayı gereği, dokunulmazlıkların kaldırılması kararının alınamayacağını fakat İYİ Parti'nin tutumunun Millet İttifakı için önemli olduğunu kaydetti:

"İYİ Parti’nin nabzını tutmaya çalıştım" diyen Selvi, şu cevabı aldığını söyledi:

“Dosyaların içeriğine bakarız. Eğer HDP’lilerin dosyası dolu olursa, PKK ile HDP arasındaki ilişkiyi kanıtlayan maddi deliller konulursa dokunulmazlıkların kaldırılmasına destek veririz. Ancak dosyalar bize bu işin siyasi bir operasyon olduğu kanaatini verirse, oylamaya katılmayız” denildi. Ama İYİ Parti’nin bir kısmı, HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını destekleyecek gibi.