Gündem
30 Mar 2021 10:48 Son Güncelleme: 30 Mar 2021 11:12

KKTC'yi karıştıran şehit cenazesi töreni! Askeri tören istenmeyince Cumhurbaşkanı tepki gösterdi...

Rumların 1974'de katlettikleri 5 Türk'ün yeniden defni nedeniyle ailenin askeri tören istememesi ülkeyi karıştırdı. Cumhurbaşkanı aileye tepki gösterdi.

Kıbrıs'ta 1974 yılında Rumların katlettiği Türklere ait toplu mezarlardan alınan numunelerle DNA tespitleri yapılmaya devam ediliyor. DNA tespitleri ile kimlikleri belirlenen şehit cenazeleri devlet töreni ile bayrağa sarılarak defnediliyor. 

Ancak bu kez kimlikleri belirlenen 5 şehidin ailesi askeri tören yapılmasını istemedi. Hürriyet gazetesinde Ömer Bilge'nin haberine göre KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar askeri tören istemeyen aileye tepki gösterdi. 

1974’te Rumların katlettiği 5 şehidin yeniden defin işleminde ailenin askeri tören istememesine KKTC Cumhurbaşkanı tepki gösterdi.

KKTC’de Rumların, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Muratağa, Sandallar ve Atlılar köylerinde vahşice katlederek toplu mezara gömdüğü 126 Türk’ten kimlik tespiti yapılan aynı aileye mensup 4’ü çocuk 5 şehidin cenazesinde ‘Türk askeri’ krizi çıktı.

Kimlikleri 47 yıl sonra DNA testiyle belirlenen Akansoy ailesinin 5 üyesi, anne Emine Rüstem Akansoy (26), 4 çocuğu Sezin (15), Mustafa (13), Erbay (12) ve Sibel (8), hayattaki aile yakınlarının talebiyle, askeri tören yerine sivil bir törenle Muratağa şehitliğine defnedildi. Aralık ayında aynı katliam kurbanı 14 çocuk, askeri törenle gömülmüştü.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Hürriyet’e verdiği demeçte, “Rumlara şirin gözükmek adına, kime ne mesaj vermek istiyorlar, şehit cenazemize bile siyaset karıştırdılar, yazıklar olsun” dedi.

Tatar sosyal medyadan da “Bundan böyle şehitlerimiz ile ilgili konularda bireysel tercihlerin devlet uygulamalarının önüne geçmemesi esas olmalıdır” açıklaması yaptı.

Cenaze ailesinden, Cumhuriyetçi Türk Partisi milletvekili Asım Akansoy ise “Acı ve gözyaşı üzerinden siyaset yapmaktan utanmıyor musunuz? Cenazenin sivil yapılması yasalara uygun” karşılığı verdi.