Gündem
12 Ara 2012 17:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:29

''KKTC'DE PKK KAMPI'' HABERİ MAHKUMİYETLE SONUÇLANDI

"KKTC′de PKK Kampı" haberini yapan Takvim muhabiri Mutlu Gölgeçen′e, "Basın yoluyla iftira" suçundan mahkumiyet kararı verildi.

Geçtiğimiz Ocak ayında Takvim ve Sabah gazetelerinde Mutlu Çölgeçen imzası ile "KKTC’de PKK Kampı", "İşte PKK’nın yeni Kandil’i" gibi başlıklarla yayınlanan haber, Çölgeçen’i mahkum ettirdi.

Haberin görsel malzemesi olarak kullanılan fotoğrafların İletişim Fakültesi öğrencilerinin ödev olarak hazırladığı kısa film sonrası çekilen hatıra fotoğrafı olduğu ortaya çıkmış, Kıbrıs Başbakanı İrsen Küçük de haberi yalanlamış ve Beşparmak dağlarında PKK kampı olmasının mümkün olmadığını söylemişti. Noter aracılığı ile gönderilen Tekzip metnini yayınlamayan Takvim Gazetesi ise Bakırköy Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı üzerine tekzibi yayınlamak zorunda kalmıştı.

’BASIN YOLUYLA İFTİRA SUÇU’
Haberde ismi ve fotoğrafı geçen öğrencilerin şikayeti üzerine, savcılık tarafından iftira suçundan cezalandırılması için iddianame düzenlendi ve İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılama başladı. Mahkeme, haberi yazan Mutlu Çölgeçen hakkında "basın yoluyla iftira suçu"ndan mahkumiyet kararı verdi ve 10 ay hapis cezasına ve mahkeme kararının -masrafı sanığa ait olmak üzere- gazetede yayınlanmasına mahkum etti.

Mahkeme sanığın sabıkası olmadığından hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Çölgeçen 5 yıl içerisinde kasti bir suç işlemesi halinde karar kaldırılacak. Mahkeme ayrıca sanık Çölgeçen hakkında 5 yıl denetimli serbestlik altında tutulmasına karar verdi.

’GERÇEKLER AÇIKLANIRKEN YALAN HABER YAPANLAR ORTADA YOK’
Haber yayınlandıktan sonra 28 Ocak 2012’de MAZLUMDER İstanbul Şubesi’nde konuya ilişkin basın toplantısı düzenlenmiş ancak yalan haberi yapan hiçbir yayın organı bu açıklamayı takip etmemişti. Yakın Doğu Üniversitesi Radyo-TV Bölümü 4. sınıf öğrencisi Yaşar Bilik’in dönem ödevi için çektiği ve farklı dilekleri olan farklı kültürdeki gençlerin ortaklaşmasını anlattığı "Dilek Ağacı" isimli kısa filmi Takvim Gazetesi’nde "Beşparmak Dağında PKK Kampı" manşeti ile yayımlanmış Yaşar Bilik, konuya ilişkin açıklama yapmıştı. Kısa filmin yönetmeni Yaşar Bilik dönem ödevi olarak bu kısa filmi arkadaşları ile birlikte çektiklerini ve danışman hocalarından onay aldıklarını ifade ederek, haberde yazan hiçbir bilginin gerçek olmadığını ve filmde geçen mekânların Kandil gibi gösterildiğine dikkat çekerek, KKTC Başbakanı İrsen Küçük’ün haberi yalanladığını hatırlatmıştı. Okuldan hiçbir arkadaşının atılmadığını ifade eden Bilik, asparagas haberden dolayı sokağa çıkamaz hale geldiklerini ve ailelerinin bile ilk etapta kendilerine inanmadığını anlatmıştı.

Evrensel