Televizyon
18 Ağu 2012 12:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:02

KIZLARI DA ALIN KOMEDİYE!

Zeynep Çamcı neden Leyla ile Mecnun'u bırakıp acıklı bir diziye geçti? Kadın oyuncular komediyi sevmiyor mu? Murat Tolga Şen'den keyifli bir Cumartesi yazısı&...

Leyla ile Mecnun’un son sezondaki iki Leyla’sından biri olan Zeynep Çamcı diziyi bıraktığını geçenlerde açıklamıştı. Üzülmüştüm, çünkü komedi yaratma ve doğaçlama yeteneği yüksek bir oyuncuydu. Çoğu zaman, birlikte oynadıkları sahnelerde Ali Atay’a değil de ona güldüğümü hatırlıyorum.

Yeni dizisinin yine bir komedi olacağını düşünürken bugün Vatan gazetesinde okuduğum bir haberde, artık iyice suyu çıkmış olan “Adını Feriha Koydum: Emir’in Yolu” dizisinde rol alacağını öğrendim. Emir karakterinin aşık olacağı bir polisi canlandıracakmış.

Ekibi sıkı, kendi sıkı, şahane bir komedi dizisinden, karakterlerin ağlamaktan göz pınarlarının kuruduğu, asıl oyuncularını kaybetmiş duygu sömürücüsü bir diziye… İlginç bir kariyer planlaması!

Bu kızlar, bu kadar genç yaşta neden bu ağlama duvarlarına yapışır kalırlar diye düşünürüm hep. Aslında harika bir komedi oyuncusu olabilecek Beren Saat oynadığı rollerle ciddileşti, neredeyse yaşlandı. Hazal Kaya ve Ceyda Ateş de onun izinden gidiyor. Bu oyuncuları ‘erkenden büyümek isteyen kız çocukları’ olarak görüyorum. Korkarım, kendilerini sürükledikleri dar kanalda iç kurutan bir oyunculuğa hapsolacaklar.

Bir yandan da komedi dizilerinde kadınlar için önemli roller yazılmadığı gerçeğini kabullenmemiz lazım. Gülse Birsel bu durumun istisnasıdır ancak istisnalar kaideyi bozmaz.

Neden bilmem, memlekette ‘komedyen’ denince hep bir erkek ismi düşer zihinlere…  Sinemada Kemal Sunal, Şener Şen, İlyas Salman, televizyonda Levent Kırca, Tolga Çevik, Ahmet Kural, sahnede Cem Yılmaz, Ata Demirer vs.

Aklıma ilk gelen isimleri saydım. Hepsi erkek çıktı. Mesela zamanında epey güldüğümüz ‘Sürahi Nine’ Yasemin Yalçın ya da ‘Domates Güzeli’ Ayşen Gruda bile çok sonra düşüyor zihnime, erkeklerden sıra geldiği vakit…

Komedi oyuncularımızın ezici bir çoğunluğu erkek… Yeşilçam’da da öyleydi, TV’de de böyle… Şu an elimizde işe yarar çok fazla komedi dizisi olduğu söylenemez, olanlar da Leyla ile Mecnun ya da İşler Güçler’ de olduğu gibi erkeklerin dünyasında geçiyor.

Doğal olarak, bu dizilerde bir dolgu malzemesi olarak görev yapan oyuncular bir yerden sonra kendi şovlarının yıldızı olmak istiyor ve dramaya kayıyor. Kemalettin Tuğcu romanlarını aratmayacak kadar kahırlı dizilerde her bölüm ağlayarak ‘önemli’ oyuncu oluyorlar. Halbuki İbreti Ailem’de alan açıldığı için harika oynayan, ustaların yanında bile döktüren bir Gonca Vuslateri gerçeği var!

O zaman her şekilde zararı seyirciye dokunan bu durumu hem işaretlemiş hem de senaristlere rica etmiş olalım. Mesela, Selçuk Aydemir İşler Güçler’ in kızları için daha komik durumlar yaratsın, önemsesin, öne çıkarsın. Ahmet Kural ile Doktor Feride arasındaki kimyayı diğer karakterlere de yaysın. Bu haliyle Yapımcı Şinasi’nin karısı ve menajer kızlar çok atıl duruyor. Kıymetlendirmek lazım.

Twitter.com/murattolga