Televizyon
04 Mar 2014 08:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:58

Kızılelma'daki o sahneye Cemaat'ten tepki! Gökten kaç elma düştü?

TRT1'de yayınlanan ve paralel yapının Erdoğan'ı hedef aldığı sahne, Zaman gazetesinde eleştiri konusu oldu.

Zaman gazetesinde yer alan haberde dizinin iktidarı destekleme adına komik kuruma düştüğü iddia edildi.

İmzasız '"Gökten kaç elma düştü?" başlığıyla verilen haberde devlet televizyonunda hükümetin desteklenmesine tepki gösterildi.

Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) giren bir gencin ülke üzerine oynanan ‘oyunlara’ karşı verdiği mücadele işlendiği Kızılelma dizisi cemaatin hedefinde. Haberde şu satırlara yer verildi:

BURASI TÜRKİYE DİYORSANIZ

"Elbette, bir televizyon programı, dizisi ya da tümüyle bir televizyon kanalı, iktidarın söylemlerini destekleyebilir. Hatta ‘Alo Fatih’ türü bir yapılanmayla kendini iktidarın ‘yönlendirmesine’ açabilir. Bizim ülkemizde bu durum gayet ‘normal’! Ancak bu kanal, devlet televizyonu olduğunda, yani bütün kamunun vergileriyle yayın yapıp, sadece iktidara değil, kamuya karşı sorumluluğu olduğunda uygar dünyada işler böyle yürümüyor. “Bizim uygar dünya, hukuk devleti; denetlenebilir, şeffaf devlet kurumları gibi şeylerle alâkamız yok, burası Türkiye!” diyorsanız, ortada herhangi bir sorun da kalmıyor.

KOMİK DURUMA DÜŞMEDEN İKTİDAR NASIL DESTEKLENİR?

“Recep Tayyip Erdoğan hedefte” diyaloğunun geçtiği söz konusu ‘operasyonel’ sahnenin teknik ve estetik tahlilini erbabına havale edelim. Dizinin yapımcısı ve yönetmeni Osman Sınav, geçtiğimiz haftalarda verdiği bir röportajda “Dizi için MİT’ten destek alıyor musunuz?” sorusuna, “Hayır almıyoruz, ama keşke alsak” şeklinde cevap vermişti. “Paralel yapı”nın ve “Recep Tayyip Erdoğan”ın adının geçtiği sahneleri izleyince insan ‘Keşke destek alsaymış’ demeden edemiyor. Herhalde, ülkenin istihbarat teşkilatı, hiç olmazsa “Kara propagandaya nasıl destek verilir? Psikolojik savaş nasıl yapılır? Algı yönetiminde etkin metotlar nelerdir? Komik duruma düşmeden iktidar nasıl desteklenir?” konularında gerekli desteği sağlayabilirdi. Şimdi elimizde anlamsız sorular kalıyor: Bir elmanın yarısı neydi? Gökten kaç elma düştü? Bu elmalar kimlere nasip oldu? Osman Sınav, Kızıl Elma’yı niye çekti?